Novozymes-aktionærer får kontant udbytte af Monsanto-alliance

Den danske enzymkoncern Novozymes og den amerikanske kemikoncern Monsanto har indgået en strategisk alliance om bæredygtige løsninger til landbruget. Novozymes får et engangsbeløb på 300 mio. dollars, og de skal ud til aktionærerne via et aktietilbagekøbsprogram.

Foto: Nikolai Linares. Peder Holk Nielsen fra Novozymes
Læs mere
Fold sammen

Novozymes og Monsanto, der blandt andet er kendt for RoundUp, er gået sammen om at levere bæredygtige såkaldte BioAg-løsninger til landbruget. Den nye strategiske alliance, The BioAg Alliance, skal forske i, udvikle og sælge mikrobielle løsninger, der gør det muligt, at landmænd kan øge deres høstudbytte med brug af færre ressourcer.

Alliancen forener Novozymes’ kommercielle BioAg-aktiver og kompetencer inden for mikrobiel forskning, udvikling og produktion med Monsantos kompetencer inden for mikrobiel forskning, avanceret biologi, marktest og kommercialisering. Resultatet bliver et omfattende forsknings-, udviklings- og salgsbaseret samarbejde, som skal hjælpe landmænd over hele verden med at tackle den udfordring, der ligger i at skulle producere mere med mindre input på en bæredygtig måde – til gavn for landbruget, forbrugerne, miljøet og samfundet som helhed

»Med en voldsomt stigende verdensbefolkning over de næste årtier bliver vi nødt til væsentligt at øge udbyttet af vores jord uden at øge presset på miljøet,« siger Novozymes adm. direktør Peder Holk Nielsen, og fortsætter:

»I dag indgår vi i en alliance, som grundlæggende vil ændre vilkårene i landbruget verden over. Kombinationen af Novozymes' og Monsantos kompetencer skaber en slagkraftig innnovationsenhed med en unik mulighed for at frigøre det signifikante potentiale, der ligger i at bruge naturlige mikrobielle løsninger i landbruget«.

Mikrobielle løsninger er en væsentlig del af markedet for biologiske løsninger til landbruget, som i dag har en årlig omsætning på ca. 2,3 milliarder dollars - eller ca. 13 milliarder kr. - og som igennem de seneste mange år har opnået årlige tocifrede vækstrater.

Novozymes bliver ansvarlig for produktion og forsyning af mikrobielle løsninger til Monsanto med udgangspunkt i Novozymes' ekspertise inden for gæring. Monsanto vil så stå i spidsen for marktest, registrering og kommercialisering af alle produkter under alliancen.

Virksomhederne vil i fællesskab lede The BioAg Alliance og fordele udgifterne til forskning og udvikling mellem sig, og de to virksomheder vil få del i overskuddet fra salget af de produkter, som fremstilles i alliancens regi, og af de produkter, parterne bringer med sig ind i alliancen.

Som led i aftalen betaler Monsanto Novozymes et samlet engangsbeløb på 300 mio. dollar - svarende til knap 1,7 milliarder kr. - for at få andel i Novozymes’ løbende BioAg-forretning og mikrobielle kompetencer, samt for at Novozymes fremover producerer og leverer produkter til alliancen.

I forlængelse af aftalen har Novozymes besluttet at iværksætte et aktietilbagekøbsprogram på op mod to milliarder kr.

Novozymes-aktien steg knap tre pct. ovenpå tirsdagens meddelelse.