Novos Victoza får anbefaling fra diabetesforeningen i USA

Den amerikanske diabetesforening, ADA, har netop opdateret sin behandlingsvejledning for diabetes, og det sker med en ny anbefaling af Novos diabetesmiddel Victoza.

ARKIVFOTO 2010 af Novos diabetesmiddel, Victoza, der forventes at kunne reducere risikoen for hjertekarsygdomme. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I behandlingsvejledningen for 2017 til læger, patienter og andre interessenter er der tilføjet en anbefaling om at overveje behandling med Victoza eller diabetespillen Jardiance til patienter med høj risiko for hjerte-kar-sygdom for derved at reducere risikoen for dødsfald. Det sker med henvisning til, at begge diabetesmidler har vist sig at reducere risikoen for alvorlige hjerte-kar-tilfælde som blodprop, slagtilfælde og dødsfald, når de tilføjes standardbehandling, skriver ADA.

»Det er positivt, at Victoza allerede nu inkluderes,« vurderer medicinalanalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen over for Ritzau Finans.

Anbefalingen bygger på to store hjerte-kar-studier, dels Leader-studiet, som Novo har gennemført med Victoza, dels Empa-reg-studiet, som medicinalselskaberne Eli Lilly og Boehringer Ingelheim har gennemført med Jardiance.

Endnu har Novo ikke fået opdateret indlægssedlen for Victoza med hjerte-kar-dataene, der første gang blev offentliggjort i juni. Det betyder, at selskabet endnu ikke må markedsføre fordelen. Der er dog indsendt ansøgning til den amerikanske lægemiddelstyrelse med henblik på at få opdateret indlægssedlen med hjerte-kar-dataene.

Og selv om Novo ikke må markedsfører fordelen, vurderer Søren Løntoft Hansen alligevel, at ADA's anbefaling kan få betydning.

»Det kan det meget vel gøre. Selv om man ikke kan markedsføre det, så tror jeg, at det fremadrettet kan blive nemmere at få aftaler med betalerne om adgang til patienterne og også at få en relativt bedre pris.«

Leader-studiet viste overordnet, at Victoza reducerer risikoen for alvorlige hjerte-kar-tilfælde med 13 pct., mens Jardiance i Empa-reg-studiet viste sig at reducere risikoen for alvorlige hjerte-kar-tilfælde med 14 pct.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse har allerede tilføjet empa-reg-data til Jardiances indlægsseddel og godkendt, at midlet reducerer risikoen for hjerte-kar-død i patienter i højrisikogruppen. Jardiance er dermed det eneste middel mod type 2-diabetes, der har fået den godkendelse.

NYT PRISAFSNIT

Den amerikanske lægemiddelstyrelse har i sin behandlingsvejledning desuden tilføjet et nyt afsnit om priser, der estimerer den månedlige medianomkostning ved brug af højeste godkendte daglige dosis.

Opgørelsen viser, at Victoza er dyrest i segmentet af GLP-1-analoger med en pris på 831 dollar om måneden. Til sammenligning koster det næstmest benyttede GLP-1-middel, Dulaglutid, fra Eli Lilly 690 dollar.

Blandt de langtidsvirkende insuliner har Novo også det dyreste produkt i form af Tresiba. Det koster 355 dollar for 1000 enheder opgjort i engrospriser mod 298 dollar for det mest benyttede insulin, Lantus.

Median-omkostningen for en måneds behandling med Jardiance er på 470 dollar.