Novos talautist skal føre NNIT på børsen

Novo Nordisks grundige koncernfinansdirektør, Jesper Brandgaard, er bestyrelsesformand i NNIT, som er på vej mod børsen.

Novo Nordisks koncernfinansdirektør Jesper Brandgaard er bestyrelsesformand for Novo-selskabet NNIT, som skal på børsen inden for de kommende fire-fem uger. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Novo Nordisk om fire-fem uger formentlig sender sit IT-selskab NNIT på børsen, er det medicinalgigantens erfarne koncernfinansdirektør, Jesper Brandgaard, der sidder for bordenden i bestyrelsen.

Som ansvarlig for finanserne i en koncern, hvis omsætning hastigt nærmer sig 100 milliarder kroner om året, har han lært vigtigheden af at være nøjeregnende. »Tal-autist« er han blevet kaldt af kolleger, og selv er han udmærket klar over, at hans sans for at spotte uoverensstemmelser i et regnskab er lidt over gennemsnittet.

Gennem de seneste 14 år har han som Novo-koncernens kasse-mester opbygget et ry som en af de mest kompetente finansdirektører herhjemme, og han blev i 2013 kåret som Danmarks bedste chief financial officer (CFO) af Berlingske Business.

Jesper Brandgaard kom indenfor hos Novo Nordisk, da han i 1999 fik job som direktør for corporate finance-afdelingen. Her var han en af de hovedansvarlige for at sikre en gnidningsfri overgang, da Novozymes blev adskilt fra Novo Nordisk i 2000.

Operationen var en succes, og Jesper Brandgaard blev belønnet med en stilling som CFO og en plads i koncerndirektionen lige bag topchef Lars Rebien Sørensen.

Spørger man Jesper Brandgaard selv, mener han, at succesen skal tilskrives, at han er i stand til at se ud over de tørre tal og forstå den forretningsudvikling og forskning, som er grundlaget for Novo Nordisk.

»Jeg ved efterhånden rigtig meget om insulin og diabetes,« har han tidligere sagt til Berlingske Business.

Tidligere har Jesper Brandgaard udtalt, at han om ti år formentlig vil være trådt ud af Novo Nordisks daglige drift for kun at fokusere på professionelt bestyrelsesarbejde. Nu har han i mere end et årti siddet i spidsen for NNIT, og i 2008 overtog han formandsposten for det danske softwarehus SimCorp.

Oprindeligt er Jesper Brandgaard uddannet revisor, men han blev hurtigt klar over, at han ville gå en anden vej og tog en MBA oveni.

I midten af 1990erne havde han stillinger i revisionsselskabet Arthur Andersen og hos Østasiatisk Kompagni i Singapore, inden han fik tilbudt et job hos Novo Nordisk.

Som CFO i Danmarks mest værdifulde virksomhed tiltrækker han sig naturligvis opmærksomhed fra udlandet. Indtil videre har Jesper Brandgaard dog ikke modtaget et tilbud, som har kunnet lokke ham til at forlade Danmark og hjemmet i Ålsgårde i Nordsjælland, hvor han bor med sin kone og sine børn.

Han har tidligere været en habil kapsejler og har været med til at vinde Sjælland Rundt. I dag har han skåret ned på sejladsen for at kunne bruge fritiden på at rejse med familien – gerne på skiferie eller rundt mellem Europas største fodboldstadioner.