Novos tablethåb kan komme videre efter sommerferien

Novo Nordisk håber snart at komme et skridt videre med sit vigtige fase 3-program med GLP-1 i tabletform.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2014 Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Novo Nordisk håber snart at komme et skridt videre med sit vigtige fase 3-program med GLP-1 i tabletform. Fase 3-programmet er designet, og der krydses fingre i Novo for, at myndighederne vender tommelen op.

- Vi er inde i den fase, hvor vi snakker med myndighederne og diskuterer fase 3. Vi snakker hele sikkerhedspakken, alt hvad vi har, og om de synes, at vi kan gå videre. Såfremt, at de nikker og siger, at vi kan gå videre og lave fase 3, så kører vi, og det håber vi at kunne melde ud omkring efter sommerferien, eller en gang når vi er klar til det, siger koncernforskningsdirektør i Novo Nordisk, Mads Krogsgaard Thomsen, til Ritzau Finans.

Novo præsenterede fase 2 data med GLP-1-tabletten i februar, og resultaterne medvirkede til at sende aktien højere, da tabletten, hvis den kommer på markedet, vil give Novo mulighed for at angribe tabletmarkedet, der er væsentligt større end markedet for insulin og GLP-1 til injektion.

Jyske Bank var dengang blandt de banker, der så store muligheder. Bankens analytiker Frank Hørning Andersen kaldte oral Semaglutid, som midlet hedder, for en "game changer". Det skete med henvisning til, at tabletten blandt andet skal konkurrere med DPP-4-segmentet, som repræsenterer en markedsværdi på 8-10 mia. dollar årlig, men med fordel af et større vægttab og en effekt som GLP-1'erne, der skal indsprøjtes.

Der er dog fortsat et stykke vej igen, før Novo kan nå markedet.

- Vi har ikke sat år på. Men det er klart, at hvis vi starter i 2016 med et fase 3-program, så tager det altid i hvert fald tre år, fordi der skal rekrutteres patienter, afvikles studier og rapporteres fra dem. Endelig er der hele registreringsfasen, der altid tager mindst et år, siger Mads Krogsgaard Thomsen og fortsætter:

- Så det bliver ikke i det her årti, vi kan lancere. Omvendt må vi sige, at det i vores pipeline nok er et at de mest transformationelle produkter, vi har.

Novo vil i sit fase 3-program sammenligne flere doser af GLP-1-tabletten med blandt andre DPP-4-hæmmere og den nyeste tabletbehandling SGLT-2 i håb om at vise bedre effekt.

I fase 2 ydede tabletten generelt bedre blodsukkerkontrol, end Novo havde regnet med.

- Kort fortalt virkede hver tabletdosis måske et niveau mere effektivt, end vi troede, at den ville, så 10 milligram virkede ligeså godt, som vi forventede, at 20 milligram ville, og 5 milligram virkede lige så godt, som vi ventede, at 10 milligram ville. Det er gode nyheder, for det gør, at vi kan overkomme produktionen økonomisk set, siger Mads Krogsgaard Thomsen.