Novos superstjerne siger op: Han var sur på den helt rigtige måde

Efter blot seks måneder i spidsen for Novos vigtige amerikanske forretning forlader Jakob Riis sin stilling. Den tidligere Novo-kronprins kunne ikke leve med at være nummer to.

Jakob Riis forlader Novo Nordisk til fordel for Falck. Foto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For få uger siden fremlagde Jakob Riis i Berlingske Business en plan for, hvordan Novo Nordisk kommer ud af skudlinjen i USA, hvor det danske selskab er under anklage for at være profit­fikseret.

Efter blot få måneder i jobbet står det klart, at Jakob Riis alligevel ikke bliver manden, der skal trække Novo væk fra øretævernes holdeplads i USA.

Under et møde med Novo-topchef Lars ­Fruergaard Jørgensen i det danske selskabs amerikanske hovedkvarter i Princeton valgte Jakob Riis tirsdag slet og ret at sige sit job op.

Jakob Riis tabte opgøret om at blive Lars ­Rebien Sørensens efterfølger som Novo-­topchef i efteråret til netop Lars Fruergaard Jørgensen og er efter et par måneders over­vejelser kommet frem til, at han ikke har lyst til at være Novos nummer to.

»Det er lysten til at stå med det endelige ­ansvar i en virksomhed, som har været stærkere, end jeg troede. Det har været sværere at ignorere, end jeg havde regnet med,« siger ­Jakob Riis om sit farvel til Novo Nordisk.

Jakob Riis har arbejdet i Novo Nordisk siden 1996 og har i mere end et årti haft stor ind­flydelse på den kommercielle udvikling i Novo. Riis har stået i spidsen for selskabets hidtil mest succesfulde produktlancering, diabetesmidlet Victoza, som i 2016 solgte for mere end 20 ­milliarder kroner.

Men nu er det slut. Jakob Riis fortalte tirsdag sin tidligere rival til topjobbet i Novo, at han gerne vil videre i karrieren.

»Jeg synes egentlig, at han var sur på den helt rigtige måde. Det havde selvfølgelig været meget bedre at køre videre, men sådan kunne det ikke blive. Han håndterede det så professionelt og fantastisk, som jeg havde regnet med, men selvfølgelig var han ikke specielt begejstret, hvilket da også ville have gjort mig stærkt bekymret,« siger Jakob Riis.

Da Jakob Riis blev forbigået som topchef i Novo Nordisk i september 2016, afviste Novo-formand Göran Ando pure, at der var risiko for, at skuffelsen ville få Riis til at søge nye udfordringer.

Nu indrømmer den svenske Novo-formand dog, at han med den udtalelse havde snydt en del på vægten.

»Der er altid risiko for at miste en person, som er virkelig fokuseret på at blive topchef. Det har jeg hele tiden været helt klar over, men det var selvfølgelig ikke noget, jeg kunne stå frem og sige offentligt på daværende tidspunkt. Det håber jeg, at du forstår,« siger Göran Ando.

Novo-formanden har tidligere udpeget ­Jakob Riis som en kommerciel superstjerne, men trækker nu lidt i bremsen med roserne med en konstatering af, at »ingen er uundværlige i et stort selskab«.

»Jeg er ked at, at han forlader selskabet, da han har gjort det fremragende. Jeg håber også, at han føler, at han fået en masse udviklingsmuligheder i sin tid i Novo,« lyder afskeds­salutten fra Göran Ando.

For Jakob Riis bliver afskeden med Novo et farvel til Danmarks mest værdifulde selskab og mere end 20 år i medicinalbranchen.

»Det er selvfølgelig en bevæget dag, når man tager sådan en beslutning, men jeg synes, at jeg kan mærke en positiv fornemmelse af, at jeg altid vil tænke på Novo med stor respekt og glæde, og føler, at jeg i en periode har været med til at påvirke det DNA, der findes i Novo Nordisk,« siger Jakob Riis.