Novos milliardopkøb vil styrke dansk life science

Når Novo-gruppen vokser sig større via milliardopkøb, er det en stor fordel for dansk life science, også selv om opkøbene kommer til at ske i udlandet.

Det er en stor fordel for danmark og dansk life science at have Novo forankret her i landet, mener Stig Jørgensen, adm. direktør i interesseorganisationen Medicon Valley Alliance. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De mange milliarder, som medicinalkoncernen Novo Nordisk tjener hjem til sin ejer, Novo Nordisk Fonden, skal bruges til betydeligt større virksomhedsopkøb inden for life science end hidtil. Novo A/S sigter fremover efter at investere ti mia. kr. om året de næste ti år i opkøb inden for life science-industrien, bredt defineret.

Og hvis muligheden byder sig, er fonden parat til at gå sammen med pensionskasser og andre langsigtede investorer får at kunne investere helt op til omkring 30 mia. kr. i en enkelt virksomhed.

Det fremgår af et interview i Berlingske Business søndag med Eivind Kolding, der siden 1. maj har været adm. direktør Novo A/S, der er Novo Nordisk Fondens pengetank.

Selv om opkøbene skulle komme til at ligge uden for Danmark og resten af Norden, i lande som England, Tyskland og Schweiz, vil en større og bredere Novo-gruppe være en stor fordel for Danmark, mener direktør i interesseorganisationen Medicon Valley Alliance, der står for at markedsføre Øresundsregionen som centrum for life science-industrien.

»Det er fantastisk, at vi har en motor i Danmark som Novo Nordisk. Selskabet er ikke under pres på samme måde som mange andre farmaselskaber og genererer derfor et stort overskud til deres ejer i Novo A/S. Og det er rigtig smart af Novo A/S at vælge at investere så stor en del af overskuddet i branchen, også selv om de vil investere bredere end medicinal- og biotek,« siger Stig Jørgensen, adm. direktør i Medicon Valley Alliance.

»Det kan ikke blive andet end en fordel for Danmark og dansk life science at have så stærk en virksomhedsgruppe forankret her i landet. Novo-gruppen har allerede mange forskellige kompetencer og højteknologisk viden. Det kan bruges til mange ting, så jo breder fundament de har, jo bedre,« siger Stig Jørgensen.

Ifølge Eivind Kolding definerer Novo A/S begrebet life science meget bredt, når selskabet i de kommende år skal ud og scanne det vesteuropæiske marked for opkøbsmuligheder.

Udover medicin, kigger Novo A/S også efter virksomheder inden for bioindustrien, der f.eks. omfatter enzym- og ingrediensproduktion, efter virksomheder, der producerer medicinsk udstyr, og Novo har også et øje på markedet for privathospitaler og klinikker.

Ud fra de priser, medicinal- og biotekselskaber i øjeblikket handles til, mener Stig Jørgensen, at det er en klog beslutning at kigge bredere end blot medicinal- og biotekindustrien.

»I forhold til de opkøb, vi ellers ser i farma- og biotekbranchen i øjeblikket med Pfizers forsøg på at købe AstraZeneca for omkring 100 milliarder dollar før sommerferien, rækker ti mia. kr. ikke så langt. Men det er noget helt andet, hvis vi taler hospitaler og klinikker eller medicinsk udstyr. Så kan man få meget for ti milliarder kr.,« siger Stig Jørgensen.