Novos Lars Rebien: Der skal også spares på indkøb og rejser

Novo Nordisks planlagte reduktion af medarbejderstaben med 1.000 ansatte er blot et af flere initiativer, der skal medvirke til at holde lønsomheden oppe.

Årsagen, til at Novo nu finder det nødvendigt at gå omkostningsbasen igennem med en tættekam, er, at konkurrencesituationen i navnlig USA er spidset til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledelsen er således også i færd med at lede efter besparelser på en lang række andre områder, så overskudsgraden kan fastholdes omkring 44 pct.

- Vi har et andet mere langtrækkende initiativ, som går på at gennemgå alle vores processer og alle vores måder at indkøbe og tilvejebringe serviceydelser på. Det sker med henblik på at se på, om vi kan købe smartere ind, og også om vi kan outsource aktiviteter til vores servicecenter i Bangalore, siger administrerende direktør i Novo Nordisk Lars Rebien Sørensen til Ritzau Finans.

Han peger desuden på, at Novo vil lede efter besparelser i rejsebudgettet og hele sin organisering af den måde der arbejdes på.

AMERIKANSK SALGSKORPS SKAL SLANKES

Årsagen, til at Novo nu finder det nødvendigt at gå omkostningsbasen igennem med en tættekam, er, at konkurrencesituationen i navnlig USA er spidset til. Derfor vil en stor del af nedskæringerne i medarbejderstaben også ramme på den anden side af Atlanten.

- I den internationale organisation er det også de kommercielle stabsfunktioner, der berøres, og specielt vores amerikanske salgsorganisation, siger Lars Rebien Sørensen.

I Danmark vil Novo reducere sin medarbejderstab på omkring 17.000 med i alt 500 stillinger, mens der skal findes andre 500 stillinger globalt. Det svarer til 2,4 pct. af arbejdsstyrken på i alt 42.300 ansatte.

OVERSKUDSGRAD SKAL FASTHOLDES

Arbejdet med at finde besparelser skal ses i lyset af Novo Nordisks langsigtede ambitioner for lønsomheden. I årsregnskabet for 2015 præsenterede Novo nye finansielle mål om en fremgang i driftsresultatet på 10 pct. årligt. mod tidligere 15 pct. I år ventes dog blot en fremgang i driftsresultatet på 5-8 pct., og også 2017 tegner udfordrende på grund af prispres i USA.

Til gengæld regner Novo med at kunne holde fast i en overskudsgrad på omkring 44 pct.

- Det er stadig vores målsætning, fastslår Lars Rebien Sørensen og fortsætter:

- Vi er nødt til at have en høj grad af profitablitet for at have et finansielt beredskab til den type virksomhed, vi driver, med risikofyldt og meget omkostningstung forskning. Det er det, der betinger, at vi skal have en høj EBIT-margin, og det forventer vi ikke at skrue på i denne her omgang, siger Lars Rebien Sørensen.