Novos kassemester lokker med milliarder: Belgiere nægter at forhandle med os

Med et købstilbud på omkring 19 milliarder kroner på det belgiske biotekselskab Ablynx vil Novo styrke sin bløderforretning, der er udfordret på flere fronter. Novo har bare det problem, at det belgiske selskab nægter at mødes med den danske bejler. Nu lægger Novo ekstra pres på sit opkøbsmål ved at offentliggøre en række hidtil hemmeligholdte bud på det belgiske selskab.

Novo Nordisk-toppen er helt vilde efter at få fingre i det belgiske biotekselskab Ablynx. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novos topledelse er helt vild efter at få fingrene i det belgiske biotekselskab Ablynx, men belgierne er iskolde og gider ikke høre tale om Novos frieri. Den danske diabeteskæmpe har to gange i december afleveret et købstilbud på det belgiske selskab, men blev begge gange mødt af et rungende nej tak.

Efter den omgang har Novo nu valgt at gå usædvanligt aggressivt til værks og har i detaljer offentliggjort de to købstilbud efterfulgt af en klagesang om, at ledelsen i det belgiske selskab hverken er til at hugge eller stikke i.

Ved at løfte sløret for det ellers hemmeligholdte forløb forsøger Novo at lokke det belgiske selskabs aktionærer til fadet med en stak kolde kontanter på 19 milliarder kroner. Hos Novo Nordisk erkender finansdirektør, Jesper Brandgaard, at det belgiske biotekselskab ikke er imponeret over de danske tilnærmelser og de to købstilbud fra Bagsværd.

»Begge disse forslag blev afvist med den begrundelse, at de fundamentalt undervurderede Ablynx, men bestyrelsen i Ablynx har afvist at indlede diskussioner, som ville give Novo Nordisk bedre mulighed for at forstå Ablynx-ledelsens synspunkt, når det kommer til Ablynx' fremtidsudsigter og værdiansættelse,« siger Jesper Brandgaard på en telekonference.

Finansdirektøren siger samtidig, at Novos ledelse stadig hellere end gerne vil mødes med belgierne, men erkender også, at det danske medicinalselskabs bestræbelser kan ende med ingenting.

Jesper Brandgaard gør dog, hvad han kan for lokke belgierne og siger, at det danske selskab er meget villig til at forhandle med Ablynx, hvilket indikerer, at Novo kunne være klar til at kaste flere milliarder end de allerede annoncerede 19 efter det belgiske biotekselskab.

»På dette tidspunkt er der absolut ingen sikkerhed for, at der kan indgås en aftale mellem de to selskaber,« siger Jesper Brandgaard.

Ablynx har i forvejen et samarbejde med Novo Nordisk, men har også partnerskabsaftaler med andre medicinalgiganter som Sanofi, Merck, Novartis og Boehringer Ingelheim. Hos Ablynx vil Novo Nordisk meget gerne have fingre i et middel mod en sjælden blødersygdom, som vil passe godt ind i Novos eksisterende bløderforretning.

Netop Novos guldrandede bløderforretning er kommet under voldsomt pres, da den schweiziske konkurrent Roche i slutningen af 2017 i USA fik godkendt et middel, der har potentiale til vende op og ned på markedet for blødermedicin. Allerede i foråret 2016 erkendte Jesper Brandgaard over for Berlingske Business, at Novo risikerer at få skåret flere milliarder kroner af omsætningen i sin bløderforretning, hvis Roche fik sit middel på markedet. Og det er altså sket nu.

Samtidig måtte Novo i efteråret 2016 betale en bod til konkurrenten Baxalta i forhold til det danske selskabs seneste blødermiddel, Novoeight. Det skete, da Novo valgte at et indgå et økonomisk forlig med Baxalta, som havde anklaget den danske medicinalkæmpe for at have krænket en række af selskabets såkaldte proces­patenter.

Samlet set udgør Novos bløderdivision en mindre del af den danske diabeteskæmpens forretning med en omsætning på omkring 10,5 milliarder kroner ud af en samlet omsætning på knap 112 milliarder kroner. Til gengæld er blødermedicin det absolut mest lukrative hjørne af Novos butik.