Novos gyldne produkts markedsandel skrumper til under 50 pct. i USA

Novo Nordisk bedstsælgende produkt, GLP-1-analogen Victoza, fortsætter med at tabe markedsandele i USA, hvor stoffet nu står på lige under halvdelen af de udskrevne recepter på GLP-1-medicin til type 2 diabetikere.

Blandt de øvrige GLP-1-midler på det amerikanske marked fortsætter Astrazenecas to midler, Byetta og Bydureon, med at tabe både markedsandele og volumen. Volumen faldt med 10,2 pct. i oktober fra oktober sidste år, og markedsandelen veg til 18,3 pct. fra 25,5 pct. i oktober sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Data fra det amerikanske analysehus Symphony Health - offentliggjort via Bloomberg - viser, at markedsandelen skrumpede til 49,8 pct. i oktober fra 50,5 pct. i september og 57,2 pct. i oktober sidste år.

Det er fortsat Eli Lillys GLP-1-middel Trulicity, som vinder frem på bekostning af Victoza og også bekostning af svensk-britiske Astrazenecas GLP-1-midler, Bydureon og Byetta.

Trulicity, der skal bruges en gang ugentligt, mens Victoza skal bruges en gang dagligt, havde i oktober en markedsandel på 24 pct. mod 22,9 pct. i september og 9 pct. i oktober sidste år.

- Det viser, at Trulicity begynder at få fodfæste. Men jeg synes ikke, at det er bekymrende. Der er trods alt øgede volumener, og det er nok det vigtigste for Novo, at det her segments anvendelse bliver kraftigt udvidet, i og med at Novo er på vej med flere nye produkter, siger analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Volumenmæssigt voksede hele GLP-1-segmentet med lige over 25 pct. på årsbasis i oktober, mens antallet af recepter på Victoza steg med 8,9 pct.

HJERTE-KAR-DATA KAN HJÆLPE

Michael Friis Jørgensen peger på, at positive hjerte-kar-data med Victoza på sigt kan medvirke til at stabilisere Victozas markedsandel, når de kommer på indlægssedlen.

Novo vakte således i juni i år opsigt på den amerikanske diabetesforenings årsmøde, hvor der blev fremlagt data fra det såkaldte Leader-studie med Victoza. De viste, at Victoza reducerede risikoen for blodpropper, slagtilfælde og hjerte-kar-død med 13 pct. i diabetespatienter i højrisikogruppen. Desuden reducerede Victoza risikoen for diabetisk nyresygdom med 22 pct.

Novo indsendte den 25. oktober supplerende registreringsansøgning til de amerikanske myndigheder med henblik på at få data fra Leader-studiet inkluderet i produktinformationen.

ASTRAZENECA TABER MEST

Blandt de øvrige GLP-1-midler på det amerikanske marked fortsætter Astrazenecas to midler, Byetta og Bydureon, med at tabe både markedsandele og volumen. Volumen faldt med 10,2 pct. i oktober fra oktober sidste år, og markedsandelen veg til 18,3 pct. fra 25,5 pct. i oktober sidste år.

Glaxosmithklines GLP-1-analog Tanzeum havde en markedsandel på 7,9 pct. i oktober mod 8,3 pct. i oktober sidste år. Tanzeums volumenvækst var på 19,4 pct. i perioden.