Novos guldkalv forsøger igen at græsse på det amerikanske marked

Novo Nordisk forsøger igen at få sit langtidsvirkende insulinprodukt, Tresiba, godkendt i USA. Dermed kan den danske virksomhed blive først på det fede amerikanske millardmarked.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en våd klud i ansigtet, da Novo Nordisk i 2013 fik et overraskende afslag på at lade deres nye guldkalv - det langtidsvirkende insulinprodukt Tresiba - græsse på det fede amerikanske marked.

Trods succes i andre lande og en forhåndsgodkendelse fra et ekspertpanel, krævede den amerikanske sundhedsmyndighed FDA yderligere undersøgelser af produktet. Dermed blev gulvkalven sat uden for folden og åndet i nakken af de franske og amerikanske konkurrenter Sanofi og Eli Lilly.

Men nu forsøger det danske medicinalsselskab atter at få adgang til de amerikanske millardmarked, som udgør 70 pct. af den globale insulin-efterspørgsel til 155 milliarder kroner. Allerede nu anslås det amerikanske behov for såkaldt basal insulin, såsom Tresiba, at være 55 milliarder kroner værd, og tallet ser ud til at vokse de kommende år.

Og med gode chancer for at gulvkalven igen kan blive den første til at boltre sig på præriens land, vil der formentlig være store aktiestigninger i vente for den danske medicinalvirksomhed, forklarer Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank.

»Det her er kæmpestort for Novo Nordisk. Selv om det var forventet, at ansøgningen ville blive genindsendt i begyndelsen af 2015, forventer jeg alt andet lige, at nyheden alene vil kunne få aktiekursen til at stige med fem procent,« siger han.

Allerede torsdag aften fik beskeden om Tresiba tilbagekomst i Amerika da også Novo-aktien til at stige med op mod syv procent på den særlige amerikanske handel med dem.

En godkendelse af det basale insulinprodukt vil ifølge Søren Løntoft Hansen nemlig samtidig bane vejen for de kombinationsprodukter, som Novo Nordisk har avlet på Tresiba - Xultophy og Ryzodeg. Og siden Novo oprindeligt fik afslag, har virksomheden haft et sælgerkorps klar til at rykke ud.

»Der er selvfølgelig en risiko for, at Tresiba får afslag igen. Men i forhold til at Novo siden har gennemført de hjerte-kar-undersøgelser, som FDA, efterspurgte, og at man allerede har patienter uden problemer i en række andre lande, bør der være grobund for en succes,« siger Søren Løntoft Hansen.

Novo Nordisk sender formelt sin ansøgning af sted til amerikanerne inden for den næste måned. FDA vil herefter inden for en måned meddele, om de vil acceptere ansøgningen. En afgørelse kan vente til slutningen af i år.