Novos franske rival forsinkes i USA

Novo Nordisks store franske rival, Sanofi, er løbet ind i en forsinkelse på op til tre måneder hos de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA.

Sanofi er løbet ind i en forsinkelse på op til tre måneder hos de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Christian Hartmann / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sanofi har måtte indsende ekstra information om pensystemet, som bruges til diabetespræparatet, Iglarlixi, og det betyder en forlængelse af behandlingstiden hos de amerikanske myndigheder, der nu har givet sig selv deadline til senest november til at afgøre om diabetesmidlet kan godkendes.

Iglarlixi eller Lixilan, som det også har været kaldet, bygger på en kombination af verdens bedst sælgende insulin, Lantus fra Sanofi, samt GLP-1-analogen Adlyxin (Lixisenatid), der er opfundet og delvist udviklet af Zealand Pharma.

Franskmændene har tidligere sendt et klart signal om, at kombinationsmidlet er særdeles vigtigt for dem.

Således brugte Sanofi sidste år 245 mio. dollar (1,6 mia. kr.) for en rettighed, så behandlingstiden hos myndighederne kunne reduceres hos den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA. Dermed kunne franskmændene sikre sig et forspring til Novo Nordisk, der snart ventes at få godkendt sit kombinationsprodukt, Xultophy, og ventes at lancere i begyndelsen af det nye år.

Hos Sydbank anser senioranalytiker Søren Løntoft Hansen forsinkelsen for at være en mindre positiv nyhed for Novo Nordisk.

»Udsigten til et svar fra FDA for Iglarlixi i slutningen af november betyder, at Xultophy formodentligt vil blive godkendt og markedsført før eller samtidig med Iglarlixi, hvilket er positivt for Novo,« siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans og fortsætter:

»På den anden side er det noget af en bet for Sanofi. De har betalt spidsen af en jetjager for en "priority-review voucher" i erkendelsen af, at Lantus løber af patent.«

Øget konkurrence

På grund af patentudløbet vil Sanofi til december løbe ind i kopikonkurrence fra amerikanske Eli Lilly, der nærmer sig en lancering af sin biosimilære version af Lantus, kaldet Basaglar.

Derudover møder Sanofi voksende konkurrence fra Novo, der lancerede sit nyeste langtidsvirkende insulin, Tresiba, i USA i begyndelsen af år.

Blandt andet derfor har Sanofi ifølge Søren Løntoft Hansen travlt med at få så mange Lantus-brugere som muligt til at konvertere fra Lantus til sit nye langtidsvirkende insulin Toujeo eller på sigt Iglarlixi.

Analytikere estimerer ifølge Bloomberg News et salg af Iglarlixi på 11,2 mio. euro i år. I 2017 ventes salget at være steget til 156,4 mio. euro, mens estimatet for 2019 er en omsætning på 560 mio. euro.

Zealand Pharma vil som led i sin partneraftale med Sanofi modtage lave tocifrede royalties af salget. Forsinkelsen ændrer ikke Zealand Pharmas forventninger til indeværende år.

Et ekspertpanel under den amerikanske lægemiddelstyrelse har tidligere anbefalet FDA at godkende Iglarlixi. Det skete med stemmerne 12-2.