Novos formand siger farvel og kassemesteren rykker ned i hierarkiet

Novo-formand Göran Ando stopper i næste måned og overlader roret til norske Helge Lund, der tidligere har været topchef i Statoil. CFO Jesper Brandgaard forlader sin stilling, og træder et par skridt ned i hierarkiet.

CFO Jesper Brandgaard rokerer rundt og formanden for Novo Nordisks bestyrelse, Göran Ando, siger farvel og tak. Fold sammen
Læs mere
Foto: Af Erik Refner & Søren Bidstrup

Der sker store omvæltninger i Novo Nordisk i dag.

Formanden for Novo Nordisks bestyrelse, Göran Ando, har besluttet, at han ikke genopstiller ved generalforsamlingen i marts 2018.

Dermed er der lagt op til en ny mand ved bordenden. Bestyrelsen foreslår, at det nuværende bestyrelsesmedlem norske Helge Lund vælges som formand for bestyrelsen.

Helge Lund er en af de største navne inden for olieindustrien, da han har været mangeårig topchef for Statoil og senere hen topchef for britiske BG Group.

Også en af Novo Nordisk absolut mest markante skikkelser rykker rundt i koncernen. Det er koncernøkonomidirektør Jesper Brandgaard, der fortsætter som chef den biofarmaceutiske forretning for Biopharm og Legal Affairs.

Det sker fra 15. februar, hvor Karsten Munk Knudsen, som i dag er direktør for Corporate Finance, afløser Jesper Brandgaard som koncernøkonomidirektør.

Dermed ser det ud som om, at det bliver Jesper Brandgaard, der skal rydde op i et forretningsområde, der er udfordret.

Selvom Novo er mest kendt for sit salg af midler til diabetesbehandling, er den danske medicinalgigant samtidig også en af verdens største producenter af hormonpræparater, som sammen med salg af blødermedicin er særdeles lukrativ sideforretning for det danske selskab.

Derfor gør det også ekstra ondt på Novo, når selskabet mister fart i sin såkaldt biofarmaceutiske forretning, som i 2016 solgte for 22,8 mia. kr. ud af en samlet omsætning på 111,7 mia. kr.

Salget i den forretningsenhed dykkede i 2017 med hele fire milliarder kroner.

Rokaden kommer i kølvandet på en tumultarisk tid for Novo Nordisk bløderforretning, hvor selskabet har forsøgt at byde på belgiske Ablynx, men blev slået målstregen af franske Sanofi.