Novos fedmemiddel passerer ny milepæl

Et europæisk ekspertudvalg har afgivet en positiv udtalelse om brugen af Novo Nordisks fedmemiddel Saxenda. Selskabet venter snart at få godkendelse af Europa-Kommissionen til at markedsføre produktet.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk har passeret endnu en milepæl med sit fedmemiddel Saxenda. Det skriver den danske medicinalkæmpe i en selskabsmeddelelse torsdag.

Udvalget for Humanmedicinske Lægemidler under Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har afgivet en positiv udtalelse om brugen af Saxenda. Dermed er fedmemidlet kommet ét skridt tættere på en europæisk godkendelse.

Novo Nordisk forventer at modtage markedsføringstilladelse fra Europa-Kommissionen inden for de kommende to til tre måneder. Alt afhængig af godkendelsen fra Europa-Kommissionen forventer Novo Nordisk at lancere Saxenda i flere europæiske lande allerede i 2015.

»Den positive udtalelse fra den europæiske ekspertkomite er en vigtig milepæl i registreringsprocessen for Saxenda,« udtaler koncernforskningsdirektør i Novo Nordisk Mads Krogsgaard Thomsen i meddelelsen.

Udvalgets udtalelse bygger på data fra kliniske studier af fedmemidlet, herunder et studie af flere end 5.000 svært overvægtige eller overvægtige personer med fedmerelaterede komplikationer som hjertesygdomme, søvnapnø og diabetes.

Det er netop disse grupper, Saxenda er tiltænkt. Fedmemidlet skal bruges til at regulere appetitten og som et supplement til en kaloriefattig diæt og øget fysisk aktivitet.

Udvalget for Humanmedicinske Lægemidler består af repræsentanter fra de 28 EU-lande samt Island og Norge. De vurderer lægemidlers videnskabelige og kliniske fordele og rådgiver for Europa-Kommissionen, som har det endelige ansvar for godkendelse af lægemidler i EU.

De amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) godkendte Saxenda i slutningen af december sidste år, og midlet vil blive lanceret i USA i løbet af første halvår 2015. Samme halvår bliver afgørende for, om Novo Nordisk vil gå skridtet videre og forsøge at lave fedmemidlet på tabletform.