Novos fedmemedicin mindsker risiko for udvikling af diabetes

Novo Nordisks fedmemedicin Saxenda i en kombination med sund kost og motion mindsker risikoen for at udvikle type 2-diabetes med 80 pct.

Flere virksomheder, heriblandt landets største medicinalvirksomhed Novo Nordisk, har i øjeblikket 100 ledige ingeniørstillinger. Men problemet med at skaffe ingeniører nok vil blive endnu værre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Den danske medicinalkoncern har gennemført et treårigt fase 3a-studie med svært overvægtige eller overvægtige personer, hvor alle deltagere har skullet spise kaloriefattig kost og dyrke motion. En gruppe har så samtidig fået Saxenda, mens en anden har været placebo. Studiet er løbet over 160 uger.

Det oplyser Novo Nordisk i en pressemeddelelse fredag eftermiddag.

Ud over at risikoen for at udviklede type 2-diabetes blev mindsket med 80 pct., viser studiet desuden, at der gik 2,6 gange længere tid, før deltagere, der blev behandlet med Saxenda, udviklede type 2-diabetes.

Derudover tabte deltagerne i studiet sig i gennemsnit 6,1 pct., mens placebogruppen blot tabte sig 1,8 pct. Desuden opnåede 49,6 pct. i Saxenda-gruppen et vægttab på mindst 5 pct., mens der kun var tale om 23,4 pct. i den anden gruppe.

Derudover tabte omkring en fjerdedel - eller helt præcist 24,3 pct. - mere end 10 pct. af kropsvægten, mens det kun gjaldt 9,4 pct. i placebogruppen.

Novo Nordisk oplyser, at studiet har nået sit primære endemål.

- Svært overvægtige mennesker har en forhøjet risiko for at udvikle type 2-diabetes, som er en alvorlig sygdom, siger Mads Krogsgaard Thomsen, koncerndirektør for forskning og udvikling i Novo Nordisk, i en pressemeddelelse.

- Vi er glade for disse treårsdata, der viser, at Saxenda kan hjælpe med til at forsinke udviklingen af type 2-diabetes og samtidig give et varigt vægttab på langt sigt, siger han.

Novo Nordisk oplyser desuden, at Saxenda generelt set var veltolereret i studiet, og at der ikke blev identificeret nye sikkerhedsmæssige problemer.

Dog var der et større frafald fra studiet blandt personer, der fik Saxenda mod placebogruppen, da 12,7 pct. i Saxenda-gruppen faldt fra grundet bivirkninger, mens det kun gjaldt 5,7 pct. blandt de deltagere, der fik placebobehandling.

Den danske medicinalkoncern lancerede Saxenda på det amerikanske marked tidligere i år.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk