Novo vil påvirke FNs sundhedspolitik

Novo Nordisk arbejder hårdt på at få diabetes på den globale politiske dagsorden. Kritikere advarer mod kommercielle interesser i sundhedspolitik.

»Vi mener, at vi har en rolle at spille i at gøre opmærksom på, at diabetesepidemien er på vej og foreslå måder, man kan adressere den på allerede nu,« siger Lise Kingo, koncerndirektør i Novo Nordisk med ansvar for bl.a. personale og kommunikation.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk har sat sig for at få diabetes på den globale sundhedspolitiske dagsorden i konkurrence med smitsomme sygdomme, som typisk løber med opmærksomheden. Det sker ved at mobilisere sundhedspolitikere og key-opinion leaders verden over. Helt aktuelt arbejder Novo Nordisk på højtryk for at influere slutdokumentet fra det kommende FN-topmøde om kroniske sygdomme, som afholdes i New York næste måned. Målet er langsigtet at øge salget af insulin, men ifølge Novo Nordisk spiller produkter ingen rolle, når koncernens 50 lobbyister verden over agerer på den politiske bane. »Novo Nordisk er en forretning, og vi skal leve af at sælge vores produkter, men når vi laver aktiviteter, hvor vi forsøger at sætte diabetes på den globale agenda, så snakker vi ikke om vores produkter. Det er vigtigt, at man kan skille de to ting ad,« siger Lise Kingo, koncerndirektør i Novo Nordisk med ansvar for bl.a. personale og kommunikation.    For Novo Nordisk handler det om at kombinere koncernens ekspertise inden for diabetes med det at påtage sig et socialt ansvar. »Vi mener, at vi har en rolle at spille i at gøre opmærksom på, at diabetesepidemien er på vej og foreslå måder, man kan adressere den på allerede nu,« siger Lise Kingo. Men hos NGOer og det uafhængige forsknings- og informationscenter Nordisk Cochrane Center ser man med stor skepsis på, at kommercielle interesser blander sig i offentlige og overstatslige sundhedspolitiske prioriteringer. 79 NGOer, heriblandt Læger uden Grænser, har i et brev til FN udtrykt bekymring over industriens rolle forud for FN-mødet, og den bekymring deler læge og direktør for Nordisk Cochrane Center Peter Gøtzsche. »Det er betænkeligt, at et firma, der er aktiv på diabetesområdet, optræder i en public health-sammenhæng. Medicinalindustrien har enorme interessekonflikter, og det er veldokumenteret, at firmaerne ikke kan skille tingene ad,« siger Peter Gøtzsche.

INFOshop: Se her før du investerer i medicoaktier