Novo vil opfinde diabetes-vaccine

Nyt forskningscenter i USA skal udvikle en vaccine, som kan forebygge eller forsinke udviklingen af type 1-diabetes.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er håbet om at kunne udvikle en vaccine baseret på insulin mod type 1-diabetes, der ligger bag Novo Nordisks etablering af et nyt forskningscenter i Seattle.

Det oplyser Peter Kurtzhals, chef for Novo Nordisks diabetesforskning.

"Diabetes er også en autoimmun sygdom, hvor patientens betaceller bliver elimineret af vedkommendes eget immunsystem. Hvis man kan finde et antigen, der er vigtigt for udvikling af det autoimmune respons kan det måske bruges til en form for vaccine. Et af de antigener, der er af betydning i type 1 diabetes er faktisk insulin. Så det vi håber at kunne gøre er f.eks. at konvertere insulin til en vaccine, som kan forebygge eller forsinke udviklingen af diabetes," siger Peter Kurtzhals.

Fra dyr til mennesker

De seneste par år har forskere rundt omkring i verdenen offentliggjort resultater af dyreforsøg, som kunne tyde på, at det måske er realistisk på sigt at udvikle en decideret vaccine mod type 1-diabetes.

Ifølge Peter Kurtzhals har det dog ikke spillet en rolle for Novo Nordisks beslutning om at etablere forskningcentret, der både skal bedrive grundforskning og såkaldt translationel forskning – det vil sige den del af forskningen, hvor man bevæger sig fra dyreforsøg til forsøg i mennesker.

”Det skyldes mere, at vi ser et behov for og en forpligtelse til at investere i område," lyder det fra diabetesforskningschefen.

Ikke desto mindre har Novo Nordisk allerede flere mulige vaccinekandidater på vej og er også i gang med at forberede test i mennesker.

"Inden for fem år vil vi have afprøvet to lægemiddelkandidater i mennesker. Vi har allerede nogle projekter fra vores egen database, som vil være oplagte. Men der er stadig tale om meget tidlig forskning,” understreger Peter Kurtzhals.

Seattle er godt udgangspunkt

At forskningscentret, der åbner til sommer og får 20 ansatte, er placeret i Seattle er langt fra tilfældigt.

"I USA har vi i forvejen 60 til 65 forskere, som arbejder med inflammation og immunologi. Derfor vil vi se nogle synergier mellem vores to afdelinger. Samtidig er amerikanske diabetesorganisationer, bl.a. Juvenile Diabetes Research Foundation stærkt repræsenteret i Seattle. JDRF har blandt andet et netværk for klinisk afprøvning (af diabetesmidler i type 1 diabetes, red.), så det er et godt udgangspunkt," siger Peter Kurtzhals.

Trods den åbenlyse fordele ved Seattle, når det gælder forskning i type 1-diabetes, var det nye forskningscenter ikke med i planerne, da Novo Nordisk for et par år siden etablerede sig i Seattle.

"Nej, det var ikke tanken den gang. Det var ud fra et fokus om at etablere et nyt biofarmaben," siger Peter Kurtzhals.

Novo Nordisks diabetesforskning har hidtil været koncentreret om Måløv i Danmark og Beijing i Kina. Den del af forskningen fortsætter.

"Det nye forskningscenter i Seattle skal ses som et supplement til den diabetesforskning, som allerede foregår i Danmark, Kina og den eksisterende afdeling i USA, som arbejder med inflammation og immunologi. Målet er at gå et spadestik dybere ned for at forstå type 1-diabetes. I den danske organisation har vi i de senere år først og fremmest fokuseret på type 2 diabetes, mens der ikke har været den samme fremgang indenfor type 1," siger Peter Kurtzhals.