Novo vil have fælles nordisk børs

Novo Nordisks finanschef, Jesper Brandgaard, opfordrer investorer og myndigheder til i højere grad at betragte Norden som en fælles markedsplads for aktiehandel.

Novo Nordisks ønske om, at myndigheder og investorer i højere grad betragter det nordiske børsmarked som et hele, kommer efter den seneste tids debat om selskabets tunge vægt i det danske C20-indeks. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investorer vender i stigende grad C20-indekset ryggen, når de skal måle, om deres investeringer har båret tilstrækkelig frugt. Indekset er blevet ubrugeligt, efter at Novo Nordisk i dag udgør næsten halvdelen af beregningsgrundlaget bag indekset.

Nu opfordrer medicinalselskabets koncerndirektør med ansvar for finans, Jesper Brandgaard, til, at investorer og myndigheder sætter fart i drømmen om en egentlig fællesnordisk børs.

»Jeg ville mere og mere ønske, at man fra investorernes og myndighedernes side på sigt i højere grad betragtede det nordiske område som en samlet, større markedsplads, som Novo Nordisk så udgjorde en eller anden andel af. Så kunne man lave maksimal eksponering af det enkelte selskab ud fra et større område. Det kan godt være, at Danmark set med internationale investorøjne begynder at være for lille,« siger Jesper Brandgaard, der med henvisning til erfaringerne fra finske Nokias voldsomme op- og nedture på børsen i Helsinki understreger, at Novo Nordisk intet mål har om at have særlig høj vægt i et indeks.

Bjørn Sibbern, adm. direktør for NASDAQ OMX København, mener dog, at den nuværende konstruktion er tæt på den bedst mulige på nuværende tidspunkt. Børserne i Helsinki, Stockholm og København drives i vid udstrækning efter harmoniserede regler.

»Vi er altid åbne over for nye input til, hvordan vi kan forbedre os. Der er for eksempel stadig forskellige regler for notering af aktier i de forskellige lande, der er forskellige regler for corporate governance, og så er der selvfølgelig valutaforskellene, men det ligger ikke inden for vores gebet at løse,« siger Bjørn Sibbern.

Jesper Brandgaard er enig i, at der er en række forhindringer, ikke mindst den valutamæssige, der ville skulle ryddes af vejen, hvis hans ønske om mere fælles fodslag på de nordiske børser skal gå i opfyldelse.

Novo Nordisk er i dag noteret på børserne i København og i New York, hvor 20 pct. af handlen med selskabets aktier foregår. Selskabet lod sig for få år siden afnotere på børsen i London.