Novo trængt ud af pillemarkedet

Novo Nordisk har droppet at udvikle tabletter til behandling af diabetes, selv om netop tabletbehandling er spået en lys fremtid. Novo har ikke været god nok, mener analytikere.

Når Novo Nordisk har droppet at udvikle tabletter til behandling af diabetes, er det et udtryk for, at medicinalvirksomheden ikke har været dygtig nok på området, mener analytikere.

"De har åbenbart ikke været dygtige nok til det. Det optimale ville selvfølgelig være, hvis man kunne tilbyde både tabletter og insulin. Hvis de havde været superdygtige til det, ville de ikke ligge og konkurrere med sig selv," siger analytiker i Jyske Bank, Peter Andersen.

Novo Nordisk har et enkelt produkt i tabletform på markedet til behandling af type 2 diabetes, mens de er markedsførende inden for insulin-produkter.

Type 2 diabetikere behandles typisk med tabletter i begyndelsen af sygdomsforløbet, og går over til insulin, når sygdommen er mere fremskreden.

Netop tabletbehandling er spået en lys fremtid, forklarer analytiker i Handelsbanken, Michael Novod:

"Novo har aldrig haft succes med udviklingen af små molekyler, så på den baggrund kan man godt forstå, at de vælger at fokusere på deres primære produktion inden for proteiner. Alligevel modtager jeg beslutningen marginalt negativt, fordi mange andre lige omvendt fokuserer stærkt på den her type produkter, der er spået en lys fremtid," siger han til RB-Børsen.

Også Peter Andersen er forstående over for Novo Nordisks beslutning, og understreger, at virksomheden ikke fremover sparer på forskningen.

"Det er en logisk konsekvens af, at Novo Nordisk ikke havde nogen succes på det her område. De skærer ikke i midlerne til forskning, så rent forretningsmæssigt er det meget fornuftigt," siger Peter Andersen til Business.dk.

Men selv om det er fornuftigt, er det trods alt et nederlag i forhold til at have en bred pipeline - portefølje af nye produkter under udvikling - mener Michael Novod.

"Det her betyder jo også, at Novo ikke kan konkurrere inden for oral behandling, og derfor er de nødt til at være stærkere på andre områder. Beslutningen gør ikke pipelinen bredere, og det siger sig selv, at det er godt at have en bred pipeline,"siger Michael Novod til RB-Børsen.

Beslutningen ændrer ikke på Novo Nordisks forventninger til årsresultatet 2007.

Aktiekursen for Novo Nordisk er kort før middag stort set uændret efter et lille dyk kort efter offentliggørelsen.