Novo-topchef: Valutamodvind koster milliarder i 2018

Svækkelsen af primært den amerikanske dollar rammer Novo Nordisk hårdt i 2018.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novos driftsresultat kunne have været omkring 5 mia. kr. større ved uændrede valutakurser, og selskabets sikring mod valutakursudsving giver kun en gevinst på omkring det halve.

»Realiteten er, at vi vil have en negativ effekt på vores driftsresultat på omkring 5 mia. kr. som følge af valutakursudviklingen, primært den amerikanske dollar og valutaer på emerging markets, der er knyttet til den amerikanske valuta.«

»Vi hedger (kurssikrer, red.) de væsentlige valutaer, der hvor der er effektive markeder. Det giver os en valutagevinst på 2,6 mia. kr. Så vi får basalt set lige over halvdelen igen. Men vi lider under den samlede nedgang i dollar,« siger den afgående koncernfinansdirektør Jesper Brandgaard torsdag på en telekonference.

Novo Nordisk venter i 2018 en vækst på 2-5 pct. i salget og en fremgang på 1-5 pct. i driftsresultatet opgjort i lokal valuta.

Der er tale om en præcisering af de foreløbige forventninger, der blev meldt ud i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal og som dengang lød på »en lav til medium encifret« vækst.

Forventningerne i kroner sænkes som følge af valutamodvind. Salgsvæksten opgjort i kroner ventes nu at blive 7 pct.point lavere end i lokal valuta, svarende til mellem minus 5 og minus 2 pct.

Tidligere havde Novo ventet en negativ valutaeffekt på 3 pct.point.

Forventningerne til væksten i driftsresultatet i kroner er nu minus 9 pct. til minus 5 pct. efter en negativ valutapåvirkning på 10 pct.point mod tidligere ventet 4 pct.point.