Novo-topchef: USA-aftale kan give milliarder

Den danske medicinalbranche kan spinde guld på en kommende frihandelsaftale mellem EU og USA. Omkring tre milliarder ekstra i kassen og op mod 1500 job vil være det konkrete afkast for industrien. De danske medicinalselskaber er i verdensklasse, lyder det fra Novos Lars Rebien Sørensen.

Novo Nordisk-topchef Lars Rebien Sørensen kan se frem til ekstra indtjening, når en frihandelsaftale mellem Europa og USA falder på plads. Den såkaldte TTIP-aftale mellem Europa og USA lander formentligt først i løbet af 2017.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske medicinalindustri kan få milliarder af kroner ekstra i kassen, når EU og USA inden for de kommende år skriver under på en udvidet frihandelsaftale. De tre store danske medicinalselskaber Leo Pharma, Lundbeck og Novo Nordisk har bedt konsulentvirksomheden Copenhagen Economics om at regne på, hvad en frihandelsaftale med USA helt konkret vil betyde for den danske lægemiddelindustri.

I rapporten vurderer Copenhagen Economics, at en aftale mellem EU og USA vil give de danske medicinalselskaber mulighed for at øge deres eksport med tre milliarder kroner og samtidig skabe omkring 1500 nye job. Der er ikke lavet specifikke beregninger for de enkelte selskaber, men for Novo Nordisk kan det betyde et par milliarder ekstra i kassen og flere hundrede ekstra arbejdspladser.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at vi udgør den største del af den danske medicinalindustri. Og der er blevet regnet på, at en frihandelsaftale vil skabe 1500 job i Danmark – hvoraf de 650 skabes direkte i industrien, mens 850 stillinger tilfalder underleverandørerne,« siger Novo Nordisks topchef, Lars Rebien Sørensen.

Konklusionerne om potentialet af en frihandelsaftale blev onsdag præsenteret på en konference på Christiansborg midt under Helle Thorning-Schmidts valgudskrivelse. Og derfor måtte både Novos topchef Lars Rebien Sørensen og en række andre deltagere som USA's ambassadør Rufus Gifford finde sig i, at historien om verdens største frihandelsaftale blev overhalet af statsministerens dagsorden.

Lars Rebien Sørensen kan dog glæde sig over, at Novo Nordisk og resten af den danske medicinalindustri i særlig grad kommer til at spinde guld på den såkaldte TTIP-aftale sammenlignet med andre brancher. Beregningerne fra Copenhagen Economics viser nemlig, at medicinalindustrien alene vil bidrage med en milliard kroner ekstra til det danske bruttonationalprodukt ud af en samlet stigning på mellem 6 og 11 milliarder kroner, hvis EU og USA formår at lande en ambitiøs aftale.

I 2014 tegnede medicinalbranchen sig for 44 pct. af Danmarks samlede vareeksport til USA. Og Lars Rebien Sørensen er ikke i tvivl om, hvorfor særligt medicinalselskaber kommer ud som de store vindere.

»Det er fordi, vi laver medikamenter af høj kvalitet, som kan hente en god pris hjem på det amerikanske marked, der er verdens største. Vi har simpelthen nogle medicinalselskaber, som er førende inden for deres felter. Danmark er nummer to i verden, kun overgået af Schweiz, når man måler antallet af arbejdspladser i lægemiddelindustrien pr. indbygger,« siger Novo-topchefen.

Lars Rebien Sørensen vurderer, at der i Danmark er stor tilslutning til at indgå en frihandelsaftale med USA, men medgiver dog også, at ikke alle har lige stor tiltro til, at de amerikanske regler om forbrugerbeskyttelse er lige så skrappe som de danske.

»Der findes nogle bekymringer rundt om i samfundet, som går på forhold som forbruger- og patientbeskyttelse i forhold til lægemidler. Jeg synes, at det beror på en misforståelse og manglende kendskab til de faktiske forhold i USA. Det er min opfattelse, at amerikanerne er langt foran os, når det gælder forbrugerbeskyttelse,« siger Lars Rebien Sørensen, der har tiltro til, at de folkevalgte politikere i EU-systemet vil sikre, at de høje danske krav til patientbeskyttelse bliver opretholdt med en kommende frihandelsaftale.

»Vi må stole på, at de politikere, vi har på EU-plan, varetager vores nationale interesser på bedste måde og ikke sælger ud af de standarder, som vi har i Danmark,« siger Novo-topchefen.

Ifølge EU-Kommissionen vil en frihandelsaftale betyde, at europæisk økonomi årligt vil vokse med 120 milliarder euro, USA's økonomi med 90 milliarder euro og resten af verden med 100 milliarder euro.