Novo styrer mod overraskende sejr i patentkrig

Kovending. Novo Nordisk har kurs mod en overrumplende sejr i et langstrakt patentslagsmål i USA. I første omgang blev Novo bortdømt af en dommer fra den amerikanske handelskommission. Samme dommer konkluderer nu i en ny redegørelse, at sagen mod Novo bør droppes.

Novo Nordisk har kurs mod en overraskende sejr i en langvarig patentstrid med konkurrenten Baxalta. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lignede begyndelsen på et nederlag for Novo Nordisk, da en dommer fra den amerikanske handelskommission (ITC) tidligere på året konkluderede, at Novo havde krænket en række patenter, der tilhører en amerikansk konkurrent.

Efter at have tygget på sagen i et par måneder er dommeren nu kommet frem til en helt anden afgørelse, der sender stemningen i vejret i Novos hovedkvarter. Dommer Dee Lord skriver i sin endelige bedømmelse af sagen, at den ifølge hendes vurdering helt bør afvises. Det betyder, at Novo har udsigt til at slippe helt af krogen i den langvarige og komplicerede patentstrid, der kunne være endt med, at den danske medicinalkæmpe måtte vinke farvel til det amerikanske marked med sin nyeste blødermedicin Novoeight.

Den højst overraskende og uventede drejning betyder, at Novo nu med ro i sindet kan vente på, at den endelige afgørelse i sagen lander til efteråret. Hvis kommissionen er enig i sin egen dommers konklusion, vil sagen mod Novo bortfalde. Berlingske Business har fået Timo Minssen, som er patentekspert og professor i jura ved Københavns Universitet, til at vurdere, hvor Novo Nordisk står i patentslagsmålet nu set i lyset af, at den amerikanske dommer altså alligevel ikke mener, at Novo har gjort noget galt.

En positiv udvikling

»Det ligner gode nyheder for Novo. Dommeren har besluttet, at Novo ikke har forbrudt sig mod de gældende bestemmelser. Så længe den beslutning står, kan Novo fortsætte sin praksis,« siger Timo Minssen.

Hos Novo Nordisk lægger kommunika­tionsdirektør Mike Rulis ikke skjul på, at han er særdeles tilfreds med den drejning, som patentstriden i USA har taget.

»Vi synes helt klart, at der er sket en positiv udvikling i sagen. Det skal ikke være nogen hemmelighed. Og så afventer vi ellers den endelige afgørelse i september,« siger Mike Rulis.

Efter et langstrakt juridisk tovtrækkeri med en hær af advokater i fuldt sving hos både Novo og Baxalta tyder alt på, at sagen ender med at blive fejet af bordet af den amerikanske handelskommission.

Sagen begyndte at rulle for godt et år siden, da Novo fik en stævning på halsen fra Baxalta, der mente, at den danske medicinalkæmpe havde krænket en række af det amerikanske selskabs såkaldte procespatenter. Novo har fra første færd bedyret sin uskyld.

Patentstriden har siden ligget hos den amerikanske handelskommission, hvor dommer Dee Lord i marts officielt anklagede Novo for at have begået patentbrud. Nu er Dee Lord i stedet kommet frem til, at Novo ikke gør sig skyldig i at bryde den paragraf i den amerikanske lovgivning, som Baxalta anklagede selskabet for at overtræde.

»Dommeren har lavet en gennemgang af sagen og er nået frem til den konklusion, at der slet ikke er grundlag for at føre sagen ved International Trade Commission, fordi det kræver, at den, der anlægger sagen, kan påberåbe sig, at der er store amerikanske erhvervsinteresser på spil. Dommeren konkluderer, at det er der ikke i denne sag,« siger Mike Rulis.

Juridisk slagsmål fortsætter

Hvis Novo Nordisk som ventet slipper af krogen i sagen hos den amerikanske handelskommission, vil Novos næste skridt sandsynligvis være, at selskabet viderefører det juridiske slagsmål ved en distriktsdomstol i New Jersey for at få Baxalta til at trække alle anklager tilbage. Da Baxalta sidste forår rejste anklagerne mod Novo, svarede det danske selskab igen ved at trække konkurrenten i retten i New Jersey med krav om, at Baxalta skulle trække sine påstande tilbage. Den sag er dog stillet i bero, indtil den amerikanske handelskommission har færdigbehandlet sagen i Washington.

Hos Sydbank vurderer senioranalytiker Søren Løntoft Hansen, at Novo står stærkt på banen, hvis sagen kører videre i det amerikanske retssystem. Han mener, at den foreløbige konklusion hos den amerikanske handelskommission kan være til stor gavn for den danske diabetes­kæmpe.

»Det er meget positivt for Novo og stiller også selskabet godt, hvis sagen skulle køre videre ved en anden retsinstans,« siger Søren Løntoft Hansen.

Samlet udgør Novos nye bløderpræparat kun en ganske lille del af diabeteskæmpens forretning. Til gengæld er blødermedicin det absolut mest lukrative hjørne af Novos butik.

Novo Nordisks omsætning vil i 2020 udgøre i omegnen af 160 milliarder kroner. Heraf ventes Novoeight at sælge for omkring en milliard kroner.