Novo står til prishug i USA

Novo har afsluttet en række vigtige prisforhandlinger om diabetesmidler på det amerikanske marked. Den danske diabeteskæmpe skriver fredag i sit regnskab, at priserne forventes at blive »moderat« lavere.

Novo Nordisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det amerikanske marked har givet hovedbrud hos Novo. Diabeteskæmpen fra Bagsværd har været igennem en række komplicerede prishandlinger med amerikanske indkøbsorganisationer, hvor prisen på diabetesmidler for 2017 skulle fastsættes. USA er Novos absolut vigtigste marked og udgør omkring halvdelen af selskabets samlede forretning.

Og mens Novo og topchef Lars Rebien Sørensen havde ventet en flad prisudvikling, viser det sig nu, at forhandlingerne i USA ikke er faldet helt så succesfuldt ud for Novo. Selskabet skriver i sit halvårsregnskab, at »gennemsnitspriserne efter rabatter forventes at blive moderat lavere«.

Lars Rebien Sørensen erkender da også i Novos regnskabsrapport, at markedet i USA er temmelig udfordrende.

»Overordnet set er vi tilfredse med resultaterne i første halvår af 2016, hvor Victoza og Tresiba fortsat har leveret stærk salgsvækst, og Region Kina har vist fremgang hurtigere end forventet. I USA er markedsforholdene i stigende grad udfordrende, og kontraktforhandlingerne for 2017 afspejler en intensiveret priskonkurrence. Til trods for dette ser vi signifikante vækstmuligheder baseret på vores stærke portefølje af produkter til diabetesbehandling,« siger Lars Rebien Sørensen i en kommentar til regnskabet.

Selve regnskabet afslørede, at Novo leverede en anelse under det ventede hele vejen rundt. Selskabet tjente i årets andet kvartal 12,6 mia. kr. før skat, mens bundlinjen gav et overskud på knap 10 mia. kr. Analytikerkorpset havde på forhånd forudset en lidt bedre udvikling.

Samtidig har Novo for 2016 sænket sit såkaldte forventningsinterval i både lokal valuta og danske kroner. Opgjort i lokal valuta venter Novo Nordisk nu en salgsvækst på 5-7 pct. samt en stigning i resultatet af primær drift på 5-8 pct. Tidligere havde Novo stillet en vækst på 5-9 pct. i udsigt for begge parametre.

Til gengæld får aktionærerne lidt uventet lidt ekstra penge ud af deres Novo-investering, da selskabet har besluttet at udbetale et ekstraordinært udbytte på 3 kr. pr. aktie.