Novo smider langsigtet mål i skraldespanden

Novo Nordisk foretager en voldsom nedjustering af et langsigtet vækstmål fra februar. Novo skriver i sit regnskab, at det ikke længere er muligt at nå det fastsatte vækstmål på 10 pct., som derfor bliver halveret. Novo-aktien står til store øretæver.

Lars Rebien Sørensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks aktionærer kan godt forberede sig på endnu en aktieøretæve, når markedet åbner fredag. Novo Nordisk har nemlig indlagt et større drama i sit kvartalsregnskab fredag morgen, da selskabet må krybe til korset og fortælle markedet, at insulinkæmpen fra Bagsværd bliver nødt til at halvere et vigtigt langsigtet finansielt mål.

»Hvad angår de langsigtede finansielle mål anser Novo Nordisk det ikke længere for muligt at nå det mål om vækst i resultat af primær drift på 10 pct., der blev fastsat i februar 2016. Følgelig er målet blevet revideret, og Novo Nordisk sigter nu efter en gennemsnitlig vækst i resultat af primær drift på 5 pct,« skriver Novo i sit regnskab.

Dermed er der lagt op til en grim afsked for den mangeårige Novo-direktør Lars Rebien Sørensen, der efter 16 år som topchef i medicinalkoncernen træder af posten med udgangen af 2016.

Det grundlæggende problem for Lars Rebien Sørensen er, at han igen og igen har forsikret sine aktionærer om, at udviklingen på det vigtige amerikanske marked ikke ville gøre ondt på Novo. Da selskabets halvårsregnskab så landede i begyndelsen af august, løftede Novo-ledelsen sløret for, at selskabet havde givet langt større prisafslag i USA til næste år end forventet.

Denne gang må Novo i sit kvartalsregnskab så indrømme, at det er helt slut med de tocifrede vækstrater. For det kommende år er Novo helt nede i lave encifrede vækstkurver, fremgår det af regnskabet.

»Markedssituationen i USA er i løbet af 2016 blevet signifikant mere udfordrende med en negativ indvirkning på den fremtidige prisfastsættelse for Novo Nordisks produkter. Derfor indikerer de foreløbige forventninger til 2017 en lav encifret vækst i salget og en flad til lav encifret vækst i resultat af primær drift,« skriver selskabet.

Alle Novos problemer stammer fra USA. Fra årets begyndelse forudså Lars Rebien Sørensen, at priserne på det vigtige amerikanske diabetesmarked ville byde på en flad udvikling i 2017. Det viste sig dog at være helt forkert. Allerede tilbage i august måtte Novo indrømme, at priserne i USA står til at falde med 2-6 pct. næste år.

Og det var ikke fordi, det skortede på advarsler om udviklingen i USA, hvor Novo henter halvdelen af sin omsætning. Allerede i november 2015 forudsagde det store amerikanske finanshus Jefferies, at Novo ville løbe ind i en prisøretæve i USA. Helt konkret valgte Jefferies på den baggrund at svinge pisken over Novos Nordisks fremtidsudsigter ved at skrælle mere end 11 mia. kr. af forventningerne til selskabets omsætning i 2020.

Novo-aktien har allerede tabt omkring 30 pct. af sin markedsværdi i 2016.