Novo slår på tromme for Victozas sejr i duel med rival

Novo Nordisk får på årsmødet i den europæiske diabetesforening lov til at dvæle lidt ved diabetesmidlet Victozas nylige sejr i et direkte sammenligningsstudie med det rivaliserende middel Lyxumia fra franske Sanofi.

Foto: Søren Bidstrup.
Læs mere
Fold sammen

Data fra studiet blev første gang annonceret i Novos regnskab for første kvartal i april, og de fremlægges nu onsdag for diabeteslæger under en mundtlig præsentation på diabeteskonferencen i Stockholm.

Sammenligningsstudiet, som Novo satte i søen, da Lyxumia kom på det europæiske marked i 2013, viser et signifikant større fald i langtidsblodsukkeret hos patienter, der fik Victoza, sammenlignet med patienter, der fik Lyxumia. Begge lægemidler blev givet som tillægsbehandling til den mest benyttede diabetespille, Metformin.

- Den markante forskel mellem Liraglutid (Victoza, red.) og Lixisenatid (Lyxumia, red.) i forhold til regulering af blodsukkeret, som Lira-Lixi-studiet viser, understreger værdien af Liraglutid som en virkningsfuld behandling til mennesker med type 2-diabetes, som ellers behandles med blodsukkersænkende lægemidler i tabletform, siger professor og forsøgsansvarlig Michael A. Nauck, diabetolog og leder af Division of Diabetology, St. Josef Hospital, Ruhr-University i Bochum i en meddelelse fra Novo.

I alt deltog 404 patienter i fase 3b-studiet. Langtidsblodsukkeret, HbA1c, hos patienterne var ved studiets start på gennemsnitligt 8,4 pct. I Victoza-gruppen faldt langtidsblodsukkeret med 1,83 pct.point, mens der for Lyxumia var tale om et fald på 1,21 pct.point. Den større forbedring med Victoza er statistisk signifikant.

Samtidig nåede flere Victoza-brugere den amerikanske og europæiske diabetesforenings behandlingsmål for HbA1c på under 7 pct. I Victoza-gruppen var det 74 pct., der nåede behandlingsmålet, mens det i Lyxumia-gruppen var 46 pct.

Ifølge Novo viste studiet også, at de patienter, der blev behandlet med Victoza, opnåede en statistisk signifikant forbedring af fasteblodsukkeret. Derimod havde Lyxumia større effekt på blodsukkeret efter det første måltid efter en injektion.

Lyxumia, der er opfundet af danske Zealand Pharma, markedsføres af Sanofi som et GLP-1-middel med primær effekt på blodsukkerkontrollen efter måltider, hvilket ifølge Sanofi betyder, at midlet passer godt sammen med selskabets eget storsælgende insulin Lantus, der holder fasteblodsukkeret i skak.

For at bakke markedsføringsargumentet op har Sanofi tidligere gennemført et sammenligningsstudie mellem Lyxumia og Victoza, der viser, at Lyxumia har større effekt på blodsukkeret efter et måltid.

Vægtmæssigt opnåede deltagere, der blev behandlet med Victoza, et vægttab på 4,26 kilogram, mens Lyxumia-gruppen tabte 3,67 kilogram.