Novo skruer ned for brug af forsøgsdyr

Novo Nordisk sparer tusindvis af forsøgsdyrs liv ved at stoppe brugen af forsøgsdyr til løbende kontrol af medicin, men helt undvære test på dyr kan man ikke.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk er færdig med at kontrolteste sine biologiske lægemidler på dyr.

Det vil spare livet for tusindvis af mus hvert år og er et led i Novo Nordisks strategi, skriver Jyllands-Posten."Vi har løbende nedbragt brugen af dyrene til at kontrolteste den medicin, som vi sender på markedet, og vi er gået fra at bruge mange tusinde om året til nu mellem 1.000 og 2.000. Fra nu af bruger vi ingen til det formål, og det er et vigtigt mål, som vi har nået," siger forskningsdirektør hos Novo Nordisk, Mads Krogsgaard Thomsen.Hver gang Novo Nordisk sender en portion biologisk lægemidler - en såkaldt batch - på markedet, skal man sikre, at den har den rigtige styrke, og at den ikke er inficeret med bakterier eller har virus i sig. Det har Novo Nordisk hidtil gjort ved hjælp af dyreforsøg, og de dyr, der har lagt krop til testen, er efterfølgende blevet aflivet.

Men nu skal dyreforsøgene erstattes af laboratorietests.I fremtiden er det blandt andet insulin, blødermedicin og væksthormon, der testes i reagensglas frem for forsøgsdyr.

I 2010 brugte Novo Nordisk 62.927 forsøgsdyr, og virksomheden vil fortsat bruge mange i fremtiden. I udviklingen af ny medicin er det stadig en nødvendighed at teste på dyr, før man tester på mennesker.

INFOshop: Se her før du investerer i biotekaktier


INFOshop: Hvordan går det dansk biotek