Nyhedsvarsel
Virksomheder

Novo scorede 38 milliarder i turbulent år

Efter et turbulent 2016, hvor Novo skiftede topchef, fyrede 1000 medarbejdere og lavede en stor nedjustering, lykkedes det for den danske diabeteskæmpe at få næsten 38 milliarder kroner i kassen.

Novo Nordisks nye koncerndirektør Lars Fruergaard Jørgensen aflægger sit første årsregnskab Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Novo har haft et drøjt 2016, hvor en omfattende priskrig på det amerikanske marked tvang selskabet til at foretage hård opbremsning. Selskabet satte i efteråret en række spareplaner i søen, som kulminerede med en større fyringsrunde i slutningen af september, hvor omkring 1000 medarbejdere mistede deres job – heraf blev cirka 500 danske ansatte ramt.

For 2016 kommer Novo dog rent finansielt ganske fint i mål, da diabeteskæmpen fra Bagsværd fik hele 38 milliarder kroner ind på bundlinjen. Det er en stigning på 9 pct. i forhold til 2015. Novo fik i september 2016 i ny topchef, da Lars Rebien Sørensen efter 34 års tro tjeneste blev skiftet ud med Lars Fruergaard Jørgensen.

Den nye topchef erkender trods det godkendte årsresultat, at 2016 var et temmelig vanskeligt for den danske medicinalkæmpe.

»2016 var et udfordrende år. Vi opfyldte vores finansielle forventninger for året, men stærk modvind på det amerikanske marked betød, at vi blev nødt til at revidere vores langsigtede finansielle mål. 2016 var dog også et år, hvor vi offentliggjorde særdeles lovende kliniske data for vores nøgleprodukter, som giver et solidt grundlag for fremtidig vækst,« siger Lars Fruergaard Jørgensen i en kommentar til regnskabet.

På trods af det gigantiske overskud på 38 milliarder kr. er Novo-aktien styrtdykket med 7 procent fra torsdages børsstart. Det svarer til et tab for aktionærerne på 40 milliarder kr.