Novo-sag for USAs højesteret

Den amerikanske højesteret har nikket ja til at vurdere en kompliceret patentstrid mellem danske Novo og amerikanske Caraco.

Her bliver en amerikaner testet for diabetes. Den amerikanske højesteret går nu ind i en omfattende patentstrid mellem Novo Nordisk, der producerer diabetesmedicin, og amerikanske Caraco Pharmaceutical Laboratories. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN SNYDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden for et halvt år går startskuddet til retssagen om en større patentstrid mellem medicinalselskaberne Novo Nordisk og amerikanske Caraco Pharmaceutical Laboratories. Det sker, når den amerikanske højesteret tager hul på det afsluttende kapitel i en lang historie om uenighed om retten til at kopiere diabetesmedicin.

Striden handler om Novo-produktet PrandiMet, der er en tablet til patienter med type 2-diabetes, og som kombinerer midlerne Prandin og Metformin.

Hos Novo er man fåmælt om den forestående retssag og "afventer, at sagen bliver vurderet", som kommunikationschef Mike Rulis siger til Business.dk.

"Vi mener, at de principper, som vi håndhæver vores patenter ud fra, er korrekte. Den afgørelse, som højesteret kommer frem til, vil vi selvfølgelig tage til efterretning," siger han.

I de første ni måneder af 2010 omsatte Novo Nordisk angiveligt for 134 mio. dollar (ca. 703 mio. kroner) af Prandin over there. Et stort beløb, men ikke et afgørende produkt for Novo. Men i den verserende sag gemmer sig kimen til en principiel afgørelse, hvis der bliver åbnet for retten til at kopiere Novos medicin. Får Novo omvendt medhold i sagen, kan selskabet holde konkurrencen fra livet frem til 2018, hvor patentet udløber.

I Europa er selskabets patenter på diabetesmidlet - der herhjemme hedder Novonorm - allerede udløbet, og det har betydet en åbning for konkurrenterne. Ifølge Mike Rulis har det resulteret i et svækket salg af midlet, og han forventer, at det samme vil ske, hvis afgørelsen falder ud til Caracos fordel.

"Selvfølgelig må man forvente, at kopikonkurrence gør, at salget vil falde," vurderer han, dog uden at ville afsløre præcis, hvor meget konkurrenternes kopimedicin har kostet på det europæiske marked.

Patentstriden mellem Caraco og Novo har strakt sig over flere år. På globalt plan omsatte Novo hele sidste år for 2.751 mio. kroner af Prandin, Prandimet og Novonorm, skriver selskabet i sit 2010-regnskab.