Novo sætter skat efter konkurrenter

Novo Nordisk har sat et mål om, at selskabet ikke vil betale mere i skat end de andre store, globale medicinalkoncerner. Store globale selskaber bestemmer reelt selv, hvad de vil betale i skat, siger professor

Novo Nordisk Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

Når Novo Nordisk skal gøre op med sig selv, om selskabet betaler en rimelig skat, er det konkurrenterne i branchen, selskabet måler sin performance op imod.

»Vi bruger en peer-gruppe bestående af 14 af de største farmaselskaber, og hvis jeg ser på deres gennemsnitlige effektive skatterate, så er den 23 pct. Novo Nordisk forventer også at betale omkring 23 pct. i effektiv skat i år,« siger Jesper Brandgaard, koncerndirektør med ansvar for finans hos Novo Nordisk.

Novo Nordisk har som én af de få danske virksomheder valgt at lægge deres skattepolitik åbent frem, og af årsrapporten for 2011 fremgår det, at selskabet forfølger et »konkurrencedygtigt skatteniveau«, hvilket vil sige »på eller under gennemsnittet for de virksomheder«, som selskabet normalt sammenligner sig med.

Ifølge professor i økonomi og ekspert i skatte-forhold Søren Bo Nielsen fra CBS kan store globale virksomheder som Novo Nordisk i realiteten selv bestemme, hvor meget de betaler i selskabsskat, men de vælger ofte en neutral politik ligesom Novo Nordisk.

»Det er interessant, at Novo Nordisk lægger deres skattepolitik eksplicit frem. Mange andre danske virksomheder har utvivlsomt lignende overvejelser, men mere implicit. De fleste virksomheder ønsker ikke at fremstå dummere end deres konkurrenter og har et hensyn at tage til deres investorer. På den anden side ønsker de ikke at skille sig ud med et meget lille skatte-bidrag til samfundet,« siger Søren Bo Nielsen.

Det bekræftes af en analyse af de store, danske børsnoterede selskabers skatteprocenter, som Berlingske Research har foretaget. Den viser, at Novo Nordisk hører til blandt de selskaber, der har den laveste og mest stabile effektive skatteprocent. I 2011 var Novo Nordisks effektive skatteprocent således 22 pct. kun overgået af kriseramte Vestas og smykkevirksomheden Pandora, mens en række andre selskaber som Carlsberg, Chr. Hansen, Novozymes og Colo-plast er landet på en skatteprocent, der ligger lige omkring den danske selskabsskat på 25 pct.

Her kan de formentlig blive liggende et godt stykke tid frem i tiden. Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser nemlig over for Berlingske Business at følge opfordringen fra en række økonomer og DI om at følge trop med den svenske regering og sænke selskabsskatten fra 26,3 til 22 pct.