Novo sætter lid til nye produkter

Novo Nordisk må se til, mens konkurrenterne faldbyder produkter til lav pris og sidder stærkt på den langtidsvirkende insulin. Medicinalselskabet slår igen med rabatter og planlægger angreb med ny medicin.

Der arbejdes på højtryk i kulisserne hos Novo, der vil angribe konkurrenterne med "overlegne" produkter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvtilliden fejler ikke noget hos Novo Nordisk, hvor sundhedsreformer, aggressive konkurrenter og konservative patienter ellers har kostet markedsandele på insulinmarkederne i Europa, Japan og USA. Ifølge selskabets halvårsregnskab er de tre markeder gået tilbage, mens Kina og de resterende markeder er stagneret. Det sker på trods af, at diabetes 2-midlet Victoza solgte for 2,348 mia. kroner i årets første halvdel - en stigning på 253 procent i forhold til samme periode sidste år. Det er især aggressiv priskonkurrence fra amerikanske Eli Lilly og det langtidsvirkende insulinprodukt Lantus fra franske Sanofi Aventis, der sætter grå hår i hovedet på Novo-ledelsen. Men topchefen har en klar plan for, hvordan de tabte markedsandele skal erobres tilbage. "På den korte bane skal vi se på, hvordan vores prisstrategi ser ud og på, hvordan vi opgraderer fra human insulin. På den lange bane skal vi se på konkurrencen fra det langtidsvirkende Lantus. Her er det bedste vi kan gøre at komme med noget, der er endnu bedre," siger Jesper Brandgaard, der er finansdirektør i Novo Nordisk, til Business.dk.

Vil i førertrøjen

I øjeblikket sidder konkurrenten Sanofi Aventis hårdt på den langtidsvirkende insulin, og Novo Nordisks mål er, at to tredjedele af patienterne på globalt plan skal bruge selskabets nye produkt på området, Degludec. Novo sender registreringsansøgning ind på Degludec i slutningen af 2011 og venter at have produktet på markedet om halvandet til to år. "Lige nu har Lantus to tredjedele af de patienter, der bruger langtidsvirkende insulin i USA. Og der er her, at Degludec skal give os førertrøjen på igen. Det kræver et langt sejt træk og sker ikke over natten. Men vi kender mindst fem fordele ved Degludec, og vi tror på, at vi får førertrøjen tilbage her, som vi har det i de andre insulinsegmenter," siger forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen og fortsætter: "Da Degludec har kostet adskillige mia. kroner at udvikle, resulterer det også i en højere pris, som ikke er så nem at opnå i dag, men som bør være opnåelig, fordelene taget i betragtning. Men vi er sikre på, at vi kan vinde markedsandele med vores overlegne langtidsvirkende insulinprodukter." I USA spøger desuden usikkerheden om Medicare, der er sundhedsordningen for de ældre. En joker i forbindelse med den amerikanske gælds-aftale, hvor der skal findes massive besparelser. I forvejen har de amerikanske og andre sundhedsreformer kostet Novo en mia. kroner. "Vi kan ikke afvise, at der kunne komme nye tiltag, men regner med, at det meste i USA har ramt os i denne omgang. Vi må forudse, at sundhedsreformer er the name of the game, som de har været det i EU i mange år," lyder Krogsgaards vurdering, mens finansdirektøren kalder det "totalt spekulativt" at spå om nye amerikanske stramningers betydning for medicinalkoncernen.

Ansøger om fedme-Victoza i 2013

Samtidig fortsætter Novo Nordisk arbejdet med at udvikle diabetes 2-midlet Victoza til behandling af medicinsk fede mennesker under produktnavnet Liraglutide. Her venter Mads Krogsgaard Thomsen, at Novo indsender registreringsansøgning inden udgangen af 2013. Herefter er der en behandlingstid hos de europæiske og amerikanske sundhedsmyndigheder på 10-12 måneder, men afgørelsen kan sagtens trække ud. Bliver produktet godkendt her, vil det kunne bruges til behandling af voldsom fedme. Fortsætter Novos studier med de 3600 forsøgspersoner nogle år efterfølgende, er håbet, at selskabet kan dokumentere Liraglutides evne til at forhindre regulær sukkersyge i at bryde ud hos den gruppe af patienter, der har et forstadie til sukkersyge.

INFOshop: Se her før du investerer i medicoaktier