Novo rykker op i verdens top ti

Novo Nordisk er nu blandt verdens ti mest værdifulde medicinalselskaber, viser en ny opgørelse fra Financial Times.

Novo Nordisks er verdens tiendestørste medicinalfirma, viser ny opgørelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af diabetikere er i voldsom fremmarch i Kina, i takt med at levestandarden stiger, og samtidig giver nordamerikanernes livsstil stadig grund til stor insulinefterspørgsel. Og hvad der er skidt for folkesundheden i de lande, er til gengæld godt for Novo Nordisk.

Og de stærke salgstal har været med til at sende det danske medicinalfirma til vejrs på Financial Times’ liste over verdens største selskaber. Her springer Novo Nordisk 56 pladser frem fra nummer 171 til nummer 115. Det betyder samtidig, at Novo overhaler seks andre medicinalselskaber og nu er verdens tiendestørste medicinalselskab.En del af forklaringen skal også ses i lyset af, at Novo Nordisk har gjort mange ting rigtig i løbet af de sidste års tid, samtidig med at konkurrenterne har haft et tilsvarende skidt år, vurderer aktieanalytiker Frank Hørning Andersen fra Jyske Bank.

"Novo har lanceret Victoza, der har haft meget stærke salgstal. Derudover har de flere moderne insulin-produkter i pinelinen, og de har fået gode kliniske resultater, der peger i retning af, at de også bliver gode produkter," siger han.

Se også billederne:  Verdens største firmaer

Salgstal og positive fremtidsudsigter har ifølge ham været drivende for aktiekursen og selskabets udvikling."Modsat har Roche været klar med et produkt, der skulle være konkurrent til Victoza, men det blev trukket tilbage i sidste øjeblik. Og Eli Lilly har fået forsinket deres produkter. Så konkurrenterne har haft problemer, og det gavner selvfølgelig Novo på den type liste," siger Frank Hørning Andersen.

Ser man isoleret Financial Times’ liste over medicinalfirmaer, er det udelukkende Novo Nordisk og Pfizer, der har haft fremgang, mens alle andre selskaber går tilbage."Det er svært at spå, om de kommer længere op af listen, men det er i øvrigt ikke så afgørende. Vi har høje forventninger til en forsat stærk produkter fra Novo, og så længe de kan levere, som de har gjort hidtil, vil der være en positiv udvikling. Omvendt kan skuffelser slå tilsvarende hårdt, fordi der er bygget mange forventninger ind i aktiekursen," siger Frank Hørning Andersen.

Ud over Novo Nordisk er også AP Møller-Mærsk og Danske Bank at finde på listen. Mærsk 34 pladser frem til nummer 194 og er dermed samtidig verdens tredjestørste industrielle transportselskab efter amerikanske UPS og Union Pacific. Danske Bank går 15 pladser frem til nummer 453 og er nu verdens 65. største bank. Se også billederne:  Verdens ti største firmaer<BR><BR><strong>INFOshop: </strong><A href="Se">http://www.b.dk/infoshop/se-her-foer-du-investerer-i-medico-aktier">Se her før du investerer i medicoaktier</A>