Novo-rival sagsøgt for bestikkelse

De amerikanske myndigheder går i flæsket på det schweiziske medicinalselskab Novartis, som er under anklage for at bestikke læger for at fremme deres egen medicin.

Foto: GEORGIOS KEFALAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Overdådige« måltider og opskruede honorarer for taler til læger til gengæld for øget brug af egen medicin. Det er sådanne metoder, som Novo-rivalen, schweiziske Novartis er under anklage for at have benyttet sig af i kampen for at få læger til at øge udskrivningen af Novartis egen medicin.

Og for anden gang på under en uge er det de amerikanske myndigheder, som sagsøger selskabet. Myndighederne mener, at den påståede bestikkelse har påført sundhedsprogrammerne Medicare og Medicaid ekstra omkostninger til for dyr medicin. Det skriver Reuters.

Bestikkelsen skal have foregået over de seneste 10 år med en 10.000 dollar middag for tre læger, som det mest spektakulære eksempel. 

Blandt de produkter som myndighederne har fokus på er diabetes-medicinen Starlix, som konkurrerer mod Novo Nordisks produkt Prandin på det amerikanske marked.

Sagen er kommet frem på grund af en tidligere salgsrepræsentant for Novartis, som lagde sag an mod selskabet i januar 2011. Det søgsmål har myndighederne nu tilsluttet sig sammen med en lang række delstater.

I tirsdags sagsøgte myndighederne Novartis for at tilskynde apoteker til at ændre medicineringen af tusindvis af levertransplanterede patienter. 

Novartis afviser anklagerne.