Novo ramt af kinesisk kopiskandale

Af frygt for at blive ramt på sit omdømme har Novo Nordisk sat alle sejl til for at finde den skyldige.

Diabetes breder sig også i Kina, hvor Novo Nordisk har været udsat for storstilet piratkopiering af en insulinpen. Fold sammen
Læs mere
Foto: BOBBY YIP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En åbenlyst meget professionel kinesisk producent sender meget nøjagtige og ulovlige kopier af en af Novo Nordisks mest populære insulinpenne, Novopen 4, på det kinesiske marked. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Vi har fundet cirka 300 eksemplarer indtil nu, som er fordelt på cirka 30 kinesiske byer, siger kommunikationsdirektør Mike Rulis, Novo Nordisk.

- Det er ikke meget i forhold til de cirka én million penne, som vi i alt har sendt ud på det kinesiske marked. Men vi tager det meget alvorligt, forklarer han.

Aktieanalytiker Henrik Simonsen fra Enskilda Securities er enig i, at det kan udvikle sig til noget meget ubehageligt, hvis de falske kopier ikke bremses.

- Problemet for Novo Nordisk er, hvis deres insulinpenne bliver associeret med doseringsproblemer. De lever højt på at have penne, der doserer meget præcist, så hvis det image bliver skadet, er det meget alvorligt. Og for patienterne er den eksakte dosering af insulin helt afgørende, siger Henrik Simonsen.

Novos kommunikationsdirektør siger til Jyllands-Posten, at de kinesiske kopier er lavet så professionelt, at det kan være meget svært at se forskel på dem og de originale. Efter et stykke tid begynder de forfalskede penne dog at sætte sig fast, hvilket betyder, at de ikke giver den rette dosis insulin, forklarer han.

Novo Nordisk har anmeldt sagen til de kinesiske myndigheder, og samtidigt har man taget et ekstra skridt i forhold til at finde bagmændene, siger Mike Rulis:

- Politiet har fundet de falske penne ved flere af ransagningerne, men vi ved også, at de kinesiske myndigheder slet ikke har kapacitet til at tage sig af alle sager om kopier inden for lægemidler, så vi har selv hyret to detektivbureauer for at finde producenten..