Novo: Opkøbsplan for milliarder bør falde i god jord

Novo Nordisks forsøg på at overtage det belgiske biotekselskab Ablynx falder i god jord hos analytikere fra Sydbank og Alm. Brand Markets.

Arkivfoto. Novo Nordisks forsøg på at overtage det belgiske biotekselskab Ablynx falder i god jord hos analytikere fra Sydbank og Alm. Brand Markets. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks forsøg på at overtage det belgiske biotekselskab Ablynx falder i god jord hos analytikere fra Sydbank og Alm. Brand Markets.

Med offentliggørelsen af sin plan om at overtage Ablynx for samlet 2,6 mia. euro - svarende til 19,4 mia. kr. - følger Novo op på sin strategi om at supplere sin biofarmaforretning med nye aktiver for at lukke hullet efter Novoseven, der ventes at tabe omsætning i de kommende år.

»Novo Nordisks ser gode muligheder i Ablynx' blødermiddel Caplacizumab, der vil komplementere Novos portefølje af blødermedicin og som nogle analytikere estimerer har et topsalgspotentiale på 800 mio. euro, eller 6 mia. kr.,« siger analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen.

»Samtidig kan Novo muligvis få det her middel bredere ud, end Ablynx selv ville være i stand til, så der er måske et ekstra potentiale ud over topsalgsestimatet,« siger Sydbank-analytikeren.

Han peger på, at Novo med meddelelsen sender et signal om, at man mener det alvorligt, når man tidligere har sagt, at biofarmaforretningen skal styrkes.

Samtidig lægger meddelelsen pres på Ablynx' bestyrelse, der hidtil har afvist alle Novos tilnærmelser.

Buddet på 30,50 euro per aktie, alt medregnet, svarer til en betragtelig præmie på 43,9 pct., idet Ablynx-aktien fredag sluttede i 21,20 euro.

»Prismæssigt er der nok ikke så meget at sige til det. Overtagelsestilbud på biotek ligger jo i den her størrelsesorden og i og med at buddet møder modvilje, skal der jo en vis pris til for at lykkes,« siger analysechef i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen.

Han peger på, at købet størrelsesmæssigt vil være noget større, end det markedet har været vant til fra Novo, der igennem de seneste mange år blot har foretaget mindre tilkøb og indlicenseringer.

»Men det har været en klar udmelding fra ledelsen, så derfor har markedet også ventet et større opkøb og det kommer næppe som en stor overraskelse,« siger Michael Friis Jørgensen.

Reaktionen på aktiemarkedet venter både Sydbank og Alm. Brand Markets bliver svagt positiv.

»Jeg tror, at markedet vil reagere positivt på det, da Novo agerer i forhold til de planer det har for at supplere sin biofarmaforretning. Så jeg tror, at vi vil se en moderat positiv kursreaktion,« siger Søren Løntoft Hansen.

Der er dog tale om et beløb, som er så stort, at Novos opkøbsprogram for egne aktier kommer i farezonen i år, påpeger Michael Friis Jørgensen.

»Men jeg tror egentlig, at investorerne er mere interesserede i, at Novo forfølger sin strategi om at få fyldt op i biofarmaforretningen og få noget ud af de investeringer og omkostninger, der allerede ligger dernede. Så jeg vil tro, at markedet tager rimeligt godt imod meddelelsen,« siger Michael Friis Jørgensen.

Novo-aktien sluttede fredag 0,8 pct. højere i 338,50 kr.