Novo og Sanofi cykler tandem med insulinpriser

Som på en tandem har Sanofis og Novo Nordisks listepriser på insulin, cyklet samme vej på det amerikanske marked i de seneste mange år.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som på en tandem har Sanofis og Novo Nordisks listepriser på insulin, cyklet samme vej på det amerikanske marked i de seneste mange år. Det viser en gennemgang fra analyseinstituttet SSR Health ifølge Bloomberg News, der også citerer en advokat for, at praksissen er lovlig.

Siden 2009 er priserne på Sanofis langtidsvirkende insulin Lantus og Novo Nordisks langtidsvirkende insulin Levemir hævet næsten simultant i alt 13 gange.

»Sanofi og Novo gennemfører inden for få dage de samme prisstigninger ned på sidste decimal«, konstaterer Richard Evans, analytiker ved SSR og uddyber:

»Det er et ganske klart signal om, at din konkurrent ikke har til hensigt at konkurrere på pris«.

Med til at sløre billedet er dog markante rabatter, som gives til amerikanske sygekasser.

Talsmænd fra Novo og Sanofi siger til Bloomberg, at rabatterne er øget. I Novo er rabatterne vokset til omkring 50 pct. af listepriserne i 2014 fra omkring 35 pct. i 2010.

En advokat sige til Bloomberg News, at praksissen ikke bryder med konkurrencelovgivningen, så længe at selskaberne fastsætter priserne uafhængigt af hinanden.