Novo og Leo giver adgang til forsøgsdata

Novo Nordisk og Leo Pharma giver efter for internationalt pres og øger frivilligt adgangen til resultaterne af selskabets medicinforsøg.

Novo Nordisk og Leo Pharmas nye åbenhed om forsøgsdata vækker både begejstring og kritik. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

Novo Nordisk og Leo Pharma følger nu trop med de to europæiske medicinal-giganter GlaxoSmithKline og Roche og vil fremover frivilligt dele resultater af medicinforsøg med patienter og forskere.

Det sker ved at offentliggøre kliniske studierapporter på nettet og ved at give forskere mulighed for at søge et uafhængigt videnskabeligt panel om adgang til rådata. Den nye åbenhed om medicinforsøg hos Danmarks største og tredjestørste medicinalselskab kommer efter flere års stigende pres mod medicinalindustrien om øget offentlighed.

Netop nu er emnet genstand for en ophedet debat i EU-regi, efter at det europæiske lægemiddelagentur, EMA, tidligere på året fremlagde et forslag til en ny offentlighedspolitik, som vil give udstrakt adgang til forsøgsrapporter og rådata. Forslaget skal efter planen vedtages i december med virkning fra 1. januar 2014.

Som modtræk offentliggjorde de europæiske og amerikanske brancheorganisationer for medicinalindustrien i september deres forslag til principper for øget åbenhed.

Novo Nordisk og Leo Pharmas nye åbenhedspolitik lægger sig et sted mellem EMAs og industriens forslag, mens H. Lundbeck til sammenligning har valgt at følge industriens nye principper og i øvrigt afvente EMAs beslutning.

Novo Nordisk derimod har ikke lyst til at blive ved med at vente. Selskabet har inden for det seneste halve år i et par tilfælde mødt kritik for ikke at offentliggøre nok data. Og det har vakt bekymring hos selskabet.

»Vi er afhængige af, at patienter og læger har tillid til vores lægemidler. Tilliden er utroligt vigtig for os. Derfor vil vi ikke vente længere, men har valgt at offentliggøre data på den måde, vi synes er rigtig,« siger Peter Kristensen, direktør for global udvikling hos Novo Nordisk.

Både blandt forskere og patienter vækker Novo Nordisk og Leo Pharmas nye åbenhed glæde.

»Ærlighed og gennemsigtighed tjener alle bedst. Det vil stille ekstreme krav til dem, der skal formidle oplysningerne, så de ikke skræmmer patienterne unødigt, men jeg håber, at det giver mulighed for, at kritiske forskere og medier kan kontrollere virksomhederne og myndighederne,« siger Henrik Nedergaard, direktør i Diabetesforeningen, der også håber, at øget adgang til data fra virksomhedernes medicinforsøg kan betyde, at forskning og udvikling af nye lægemidler kommer til at gå hurtigere.