Novo Nordisks Tresiba-fest fusede ud i ingenting

Der var lagt op til den helt store Novo Nordisk-fest mandag. Investorerne skulle for første gang handle med aktien, siden medicinalkoncernen sent fredag fik godkendt insulinmidlet Tresiba i USA hos den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA.

Foto: Sigrid Nygaard.
Læs mere
Fold sammen

Men festen endte nok mest med at blive en halvtrist 60-års-fødselsdag, hvor der aldrig rigtig kom gang i dansegulvet.


Novo Nordisk-aktien faldt højst overraskende 0,8 pct. til 370 kr. mandag, hvilket mindskede medicinalkoncernens markedsværdi med 7 mia. kr. til 947,2 mia. kr. I løbet af mandagen var aktien dog oppe med omkring 4 pct., men det vendte ud på eftermiddagen.


På forhånd var der ellers lagt op til en stor kursstigning. Flere aktieanalytikere havde på forhånd regnet med kurshop på 5-10 pct., og en af de mest optimistiske var Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank, der følger Novo Nordisk tæt.


Det kommer bag på ham, at godkendelsen af Tresiba i USA ikke affødte den reaktion, han på forhånd havde regnet med oven på fredagens nyhed.


- Jeg er overrasket, men man skal være opmærksom på, at der er tale om et meget surt marked, og derudover så vi, at der i fredags var pres på medicinal- og biotekaktierne i USA, og det ser ud til at være fortsat i dag, siger han til Ritzau Finans.

I Danmark sluttede C20 Cap-indekset med et fald på 1,6 pct., og i USA ligger medicinal- og biotekaktierne i S&P 500-indekset nede med mere end 2 pct. mandag eftermiddag, hvilket kan have en afsmittende effekt på Novo Nordisk.

I USA har der været pres på aktierne inden for medicinal og biotek, siden den mulige demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton i sidste uge gjorde klar til et opgør med for høje priser på medicin.


Søren Løntoft Hansen mener, at godkendelsen af Tresiba i hans optik burde give en pæn, positiv kursreaktion, fordi den giver Novo Nordisk mulighed for at lancere Tresiba på det lukrative amerikanske marked, der er det vigtigste for den danske medicinalkoncern på grund af en stor andel af diabetikere.


Derudover peger han på, er blåstemplingen også er vigtig, fordi den samtidig åbner muligheden for, at Novo Nordisk kan få godkendt andre midler i USA. Det gælder blandt andet kombinationsmidlet Xultophy, der er en blanding af Tresiba og midlet Victoza.


- En del af den risiko, der har været omkring Novo Nordisk de seneste år, er nu ude af aktien. Men markedet har jo altid ret, siger Søren Løntoft Hansen.

Godkendelsen af Tresiba har været det alt overskyggende fokuspunkt for Novo Nordisk den seneste tid. I 2013 spændte den amerikanske lægemiddelstyrelse ben for den danske medicinalgigant, da styrelsen i første omgang afviste at godkende Tresiba og krævede flere studier for at vende tommelfingeren op.


Det sendte Novo Nordisk tilbage til studierne og udskød en lancering af Tresiba. Novo Nordisk regner med, at midlet bliver lanceret i USA første kvartal næste år. Det er allerede blevet godkendt af myndigheder i Europa, Japan og Mexico.


Novo Nordisk har en markedsandel på omkring 25 pct. for basal insulin i USA, og med Tresiba-godkendelsen i hus er der lagt op til et massivt slagsmål om det amerikanske marked mellem Novo Nordisk og konkurrenterne Eli Lilly og Sanofi