Novo Nordisks topledelse sagsøgt for prisfusk

Den danske medicinalkæmpe Novo Nordisk er i USA anklaget for karteldannelse for at skjule dårlige økonomiske resultater fra investorer.

Foto: Linda Kastrup

Der er sendt alvorlige anklager af sted mod den danske medicinalvirksomhed Novo Nordisk. Det er den amerikanske pensionsfond, Lehigh County Employees' Retirement System, der har lagt sag an mod Novo Nordisk for karteldannelse.

Pensionsfonden har sagsøgt Novo Nordisk for at samarbejde med konkurrerende medicinalvirksomheder om at fastsætte højere priser på medicin.

Karteldannelsen har angiveligt været med til bl.a. at skjule dårlige økonomiske resultater for investorer, skriver det amerikanske retsmediet Law360.

Ifølge anklagerne har ledere i Novo Nordisk malet et alt for rosenrødt billede af virksomhedens økonomiske resultater overfor investorerne.
Novo-ledelsen har således fremlagt flotte økonomiske rapporter, selvom de vidste, at tallene var pustet kunstigt op af de aftalte skyhøje priser med andre medicinalvirksomheder.

»De oppustede økonomiske resultater, som blev fremlagt til investorerne, dækkede over hvor hårdt presset af markedets priser, virksomheden er i USA,« lyder det ifølge anklagerne:

»Et pres, som virksomheden kun kunne skjule ved at indgå i karteldannelse med andre virksomheder.«

Ifølge anklagerne sagde Novo Nordisk allerede til investorerne i 2016, at medicinalvirksomheden arbejde mod at nå 10 procent vækst i langsigtede salg på markedet for diabetesbehandling.

Det meddelte Novo Nordisk til investorerne på trods af, at konkurrenter oplevede udfordringer med priserne. Men Novo Nordisk hævede, at de ikke var ramt af lignende udfordringer.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra Novo Nordisk. Men en talsperson fra medicinalvirksomheden siger ifølge Law360, at virksomheden ser på anklagerne men vil derudover ikke kommentere sagen nærmere.

opdateres...