Novo Nordisks markedsværdi skrumper med over 100 mia. kr.

Novo Nordisk straffes torsdag fortsat hårdt af investorerne efter offentliggørelsen onsdag af årsregnskabet for 2015.

Foto: Linda Kastrup

Aktien dykker med 3,8 pct. til 335,80 kr. og er sammenlagt blevet 11 pct. mindre værd på to børsdage. Målt i markedsværdi har Novo-aktionærerne dermed måttet se sammenlagt over 100 mia. kr. i værdi forsvinde fra deres depoter.

Og det er formentlig Novos nye langsigtede finansielle mål, der er faldet investorerne for brystet, vurderer senioranalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen. Han peger blandt andet på, at Novo ikke er kommet med et nyt mål for overskudsgraden, da den ventes at forblive på det nuværende niveau på omkring 44 pct. Analytikere havde derimod stilet efter et nyt langsigtet mål for overskudsgraden på 45 pct. Tidligere var målet for overskudsgraden 40 pct.

- Hvor Novo tidligere havde nogle håndtag, det kunne skrue på i forhold til sin indtjening, blandt andet listepriser og effektiviseringer af produktionen, så kan der ikke skrues så meget på de håndtag mere. Så indtjeningsvæksten på 10 pct. er afhængig af toplinjevæksten, og det tror jeg, at der er nogen, der anser for at være en risikofaktor, siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Novo Nordisks nye finansielle mål varsler tocifret vækst i indtjeningen de kommende år dog på et lavere niveau, end koncernen tidligere stilede efter. Driftsresultatet, EBIT, ventes at vokse med 10 pct. de kommende år mod tidligere omkring 15 pct.

Da overskudsgraden ventes at forblive på det nuværende niveau, skal fremgangen med andre ord drives af toplinjen.

Den største nettosælger af Novo-aktien er torsdag anonym, hvilket som regel dækker over et udenlandsk finanshus. Største nettokøbere er Nordea, Sydbank og Danske Bank.

Novo præsenterede igen torsdag sit regnskab på et såkaldt road show i London. Aktiens kursfald tog ekstra fart, da præsentationen gik i gang kl. 14.15. Der kom ifølge analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen dog ikke noget frem under præsentationen, som ikke også blev drøftet onsdag i forbindelse med regnskabet.

/ritzau/FINANS

 

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk