Novo Nordisk vil hyre 6.000 nye medarbejdere i Danmark

Novo Nordisk skal ansætte 6.000 nye medarbejdere i Danmark frem til 2022, hvis ellers virksomheden kan finde nok talenter inden for landets grænser. For der er underskud på talentbalancen i Danmark, viser en analyse, som medicinalkoncernen har lavet.

Foto: Sigrid Nygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk skal ansætte 6.000 medarbejdere i Danmark i de kommende otte år, heraf halvdelen i medicinalkoncernens danske forskningsafdeling.

De 6.000 nye jobs vil skabe yderligere cirka 15.000 afledte jobs til såvel faglærte som ufaglærte hos underleverandører og i mindre omfang i det offentlige sundhedsvæsen, viser en ny analyse, som Novo Nordisk offentliggør onsdag.

Umiddelbart en positiv nyhed, men alligevel er Novo Nordisks koncernchef med ansvar for forskning og udvikling, Mads Krogsgaard Thomsen, bekymret. For meget tyder på, at det bliver særdeles svært for Novo Nordisk at finde tilstrækkeligt kvalificerede medarbejdere især til de 3.000 forskningsstillinger, som vil blive slået op.

”Med en forventning om at skabe 6.000 nye job i Danmark over de kommende år bliver det helt afgørende for Novo Nordisk, at vi i Danmark både uddanner til verdensklasse og derudover satser på i højere grad at tiltrække internationale talenter”, siger Mads Krogsgaard Thomsen i en kommentar til analysen.

Derfor afholder Novo Nordisk onsdag en konference, hvor en række nøglepersoner fra industrien, regeringen og universiteterne mødes for at diskuterer, hvad man kan gøre for at sikre Novo Nordisks fortsatte vækst i Danmark.

Analysen viser, at der vil opstå alvorlige flaskehalse, hvis der ikke bliver der ikke uddannet flere og bedre kvalificerede kandidater på det sundhedsvidenskabelige område i de kommende år. Værst ser det ud på lægeområdet.

Her har Novo Nordisk sammen med analysefirmaet Damvad regnet sig frem til, at fortsætter udviklingen som i dag, vil der allerede omkring 2019 opstå mangel på medicinuddannede, og at der i 2034, altså om 20 år, vil mangle omkring 10.000 medicinuddannede i Danmark, hvis væksten i den danske biotekklynge og befolkningsvæksten generelt fortsætter som i dag.

Samtidig bliver der stadig flere studerende per underviser på universiteterne ligesom antallet af ph.d.-studerende per fuldtidsforsker vokser. Begge dele er ifølge Novo Nordisk et tegn på, at kvaliteten i de sundhedsvidenskabelige uddannelser er under pres.

En mulighed er, at hente udenlandske talenter til Danmark, men internationalt er konkurrencen om talenterne stor, og samtidig fremhæver internationale medarbejdere hos Novo Nordisk i en intern undersøgelse, at mangel på socialt netværk, sprog- og kulturbarrierer samt det danske skatteniveau gør det svært for dem, at slå sig fast ned i Danmark.

Ifølge Novo Nordisk er der behov for at styrke den offentlige grundforskning inden for sundhedsområdet, som tilsyneladende sakker stadig mere agter ud. Novo Nordisk har sammen med Damvad set på, hvordan det går med den videnskabelige gennemslagskraft for publikationer, som danske universiteter offentliggør.

De seneste fem år er investeringerne i den offentlige lægemiddelforskning kun vokset moderet, mens Novo Nordisks forskningsinvesteringer er steget betydeligt mere.

Samtidig viser analysen, at mens de publikationer, som Novo Nordisk og danske universiteter skriver i fællesskab bliver stadig hyppigere citeret, gælder det ikke de publikationer inden for lægevidenskab, som danske universiteter publicerer alene. Det får Novo Nordisk til at stille spørgsmålet, om der er tegn på vigende kvalitet i grundforskningen, for de fælles publikationer handler først og fremmest om offentliggørelse af resultater af medicinforsøg, altså anvendelsesorienteret forskning, mens universiteternes egne publikationer primært hører under kategorien grundforskning.

Det er langt fra første gang, Novo Nordisk øverste forskningschef Mads Krogsgaard Thomsen forsøger at gøre politikerne opmærksomme på de udfordringer, Novo Nordisk står over for. I begyndelsen af april i år kritiserede Mads Krogsgaard Thomsen således i Berlingske kraftigt det forslag til universitetsreform, som regeringens Kvalitetsudvalg offentliggjorde. Kvalitetsudvalgets medlemmer er inviteret til dagens konference.