Novo Nordisk tror stadig på en løsning i Tyskland

Det kommer ikke som nogen stor overraskelse for Novo Nordisk, at de tyske sundhedsmyndigheders rådgivende institut (IQWIG) fredag er kommet med en kritisk rapport om Novos nye langtidsvirkende insulin, Tresiba.

Jakob Riis, direktør for global marketing i Novo Nordisk Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forventningen hos Novo er uændret, at der findes en løsning, så Tresiba kan blive på markedet.

Iqwig erklærer i sin vurdering af Tresiba, at der ikke er tilstrækkelig dokumentation for, at Novos insulin har fordele sammenlignet med langt billigere human insulin. Men det skyldes et langt stykke af vejen, at Novos studier sammenligner med det mest benyttede langtidsvirkende insulin, Lantus, og ikke det langt ældre humane insulin, mener selskabet.

- Vi er overbeviste om, at vi finder en eller anden løsning på, hvordan Tresiba kan være permanent tilstede på det tyske marked. Det her er bare første trin i en længere proces med myndighederne om tilskuddet til Tresiba, og afgørelsen kommer ikke som nogen stor overraskelse for os, da vi godt har været klar over, at man gerne ville sammenligne med human insulin, siger koncerndirektør med ansvar for markedsføring hos Novo Nordisk Jakob Riis til Ritzau Finans.

Ved den europæiske lancering af Tresiba besluttede Novo i første omgang at sortere det tyske marked fra på grund af en ret skrap kurs hos de tyske sundhedsmyndigheder, der ved flere lejligheder har vist sig meget lidt villige til at betale ekstra for nye lægemidler. Novo ændrede dog holdning tidligere i år og valgte for nogle måneder siden alligevel at lancere i Tyskland.

Iqwiqs anbefaling er første led i en længere tilskudsproces. Senere følger en høringsrunde, hvor Novo vil fremføre fordelene, selskabet har vist i forhold til Lantus blandt andet i form af færre tilfælde af hypoglykæmi, hvor diabetikerens blodsukker falder for kraftigt. Afgørelsen i forhold til medicintilskuddet skal falde inden for et år. I det første år kan Novo selv bestemme prisen, og lanceringen er foreløbigt gået fint.

- Vi har været på markedet i nogle måneder og vi får gode tilbagemeldinger fra læger og patienter. Der er stor interesse for Tresiba, og det bliver nu prøvet af tusinder af tyske patienter. Så lanceringen er forløbet efter planen, konstaterer Jakob Riis.

/ritzau/FINANS