Novo Nordisk smækker døren i hovedet på kapitalfonde

En lang række danske og internationale kapitalfonde forsøgte sig på linje med flere store it-virksomheder at købe en bid af NNIT. Men de fik hver og en nej fra Novo-toppen.

Foto: Linda Kastrup

Novo Nordisks kommende børsnotering af NNIT er lidt af en bet for en lang række opkøbssultne kapitalfonde.

Det kommer nemlig nu frem, at Novo Nordisk slet har ikke gidet tale med de 10-15 kapitalfonde, der var interesserede i at købe.

»Novo har ikke gidet mødes med nogen. Alle er blevet blankt afvist. I Novo har man ikke ment, at en kapitalfond kunne tilføre nogen værdi, uden at de så bare ville tage en stor del af kagen. Derfor kan man ligeså godt tage NNIT direkte på børsen. Det har været Novos rationale,« siger en kilde med kendskab til overvejelserne i NNIT.

Normalt overvejer en virksomhedsejer også et salg af virksomheden for at sikre, at man får den bedste pris. Men Novo er i stedet gået direkte i børssporet.

»Vi har ikke syntes, det var lige så interessant at få en kapitalfond som vores egen hovedaktionær Novo A/S, som, vi ved, er langsigtet og også tænker på Novo Nordisk, når de forvalter deres ejerandel,« siger Jesper Brandgaard, der er koncernfinansdirektør i Novo Nordisk og bestyrelsesformand i NNIT.

NNIT ventes at få en samlet markedsværdi på 2,5-3,0 milliarder kroner, når det ventes introduceret på fondsbørsen 6. marts.

I den forbindelse køber Novo Nordisks hovedaktionær Novo A/S 25,5 procent af aktierne, og Novo Nordisk beholder ligeledes 25,5 procent, så i alt 51 procent af aktierne bliver i Novo-familien.

»Set fra kapitalfondene er det da ærgerligt, for NNIT er et interessant selskab. Men Novo A/S agerer jo i høj grad selv som en finansiel og aktiv ejer, og hvis de har valgt at sende det direkte på børsen, så er det jo deres suveræne valg,« siger Jannick Nytoft, adm. direktør i DVCA, brancheforeningen for venture- og kapitalfonde.

Jesper Brandgaard glæder sig over, at NNIT står til at genåbne det danske børsmarked, efter at det frøs til is med oliehandelsselskabet OW Bunkers spektakulære konkurs i efteråret efter bare syv måneder som børsnoteret.

»Jeg synes, NNIT er et godt selskab til at åbne børsintroduktionerne i 2015 med. Jeg tror, at det har mange af de karakteristika, som aktiemarkedet godt kan lide: Stærkt cash flow, en relativt stabil drift, en erfaren ledelse og en sælgende aktionær som beholder en betydelig post, og som, jeg tror, mar­kedet generelt er tryg ved,« siger Brandgaard.