Novo Nordisk sagsøges for ufin konkurrence i USA

Medicinindkøbere i USA kræver erstatning fra Novo Nordisk, som de beskylder for at holde konkurrenter ulovligt ude af markedet.

Finanstilsynet mener, at Novo Nordisk var for lang tid om at oplyse om amerikansk afslag på insulinprodukter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sigrid Nygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk bliver beskyldt for at holde konkurrenter ude af det amerikanske marked ved at begå brud på landets konkurrenceregler. Tre medicinindkøbsselskaber har nu stævnet den danske medicinkoncern for et endnu ukendt beløb, der formentlig vil blive i millionklassen.

Det skriver Jyllands-Posten.

De tre indkøbsselskaber American Sales Company, Rochester Drug Co-op og Cardinal har i en stævning indgivet kort før jul krævet erstatning for de summer, de har betalt for meget for diabetesmedicinen Prandin, fordi Novo Nordisk ifølge sagsøgerne pustede priserne kunstigt op ved at holde konkurrenters billigere kopimedicin ude af markedet.

Det skete ifølge sagsøgerne ved at Novo Nordisk forsøgte at udvide patentbeskyttelsen af sit produkt ved at ændre beskrivelsen af patentet i opgørelsen over godkendte lægemidler i USA.

»Sagsøgtes (Novo Nordisk, red.) handling tillod sagsøgte ulovligt og bevidst at fastholde et monopol og ekskludere konkurrence på markedet for Prandin (…) til skade for sagsøgerne og andre,« står der ifølge Jyllands-Posten i stævningen.

Læs også: Brancheanalyse: Fremgang i medicinalindustrien i 2012

Prandin er en behandling i tabletform til diabetikere, som Novo Nordisk fik godkendt i 1997.

I 2005 meldte konkurrenten Caraco sig på banen med en kopi af produktet, hvilket resulterede i et søgsmål fra Novo Nordisk. Der blev sat punktum for sagen i sommer, hvor en dommer afgjorde, at Caraco har ret til at lancere produktet.

»Sagen afspejler, at patentområdet er under udvikling. Opfattelsen af, hvor langt man kan tillade sig at gå i forhold til at beskytte sin patentposition, rykker sig i øjeblikket – både i EU og i USA,« siger Karen Dyekjær, advokat og patentekspert hos advokatfirmaet Lett, til Jyllands-Posten.

Sagsøgerne hævder i stævningen at have lidt »betydelige tab og skade på deres forretning og ejendom« grundet overprisen. Det fremgår imidlertid ikke, hvad sagsøgerne kræver i erstatning i gruppesøgsmålet, hvor indkøbsselskaberne gør deres sag til en principiel sag for andre i samme situation. Men det fremgår ifølge avisen, at Novo Nordisk gennem de seneste år har solgt Prandin for 200 til 250 millioner dollars årligt.

Det fulde erstatningskrav vil blive beregnet efter, hvad der var sket med prisen, hvis kopiprodukterne var kommet på markedet med det samme.

Novo Nordisk afviser ifølge Jyllands-Posten at kommentere sagen, men selskabet har tidligere bebudet, at man vil forsøge at få sagen afvist.

Læs også: Stor analyse af 28 medicotekniske virksomheder