Novo Nordisk på væksthormon

Insulinkæmpen har haft den store tegnedreng fremme for at investere i fremtiden med byggerier for over to milliarder kroner - her skal blandt andet et nyt lægemiddel testes.

Det nye domicil i Bagsværd er i fuld gang med at blive opført og er bare en af Novo Nordisk' store investeringer i år. Ud over domicilet har Novo Nordisk investet 380 millioner kroner i en ombygning i Kalundborg og en ny fabrik til næsten én milliard kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kenn Thomsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk er en kæmpe inden for insulin, men faktisk også på blødermedicin og væksthormon. Og man kunne forledes til at tro, at koncernen selv har fået lidt af sidstnævnte, for Novo Nordisk har investeret over to milliarder kroner i at kunne teste og producere nye lægemidler til både sukkersyge og blødere.

Pengene bliver fordelt på en spritny fabrik, der skal producere såkaldte biofarmaceutiske lægemidler som blødermedicin og væksthormon, og så et nyt domicil i Bagsværd til en samlet værdi af to milliarder kroner og en ombygning af en eksisterende fabrik i Kalundborg til 380 millioner kroner.

»Vi bygger nyt, fordi vi har en stigende efterspørgsel. Vi producerer rigtigt meget diabetesmedicin og også blødermedicin. Det er projekterne, der driver investeringerne, og vi har blandt andet nogle nye produkter til blødere i vores pipeline, som også skal kunne produceres,« siger produktionschef Per Valstorp til Berlingske Business.

Ombygningen forventes at være færdig i første kvartal af 2014 og skal gøre fabrikken klar til at producere Semaglutid. Det er et nyt lægemiddel til type 2 diabetes, som er under udvikling og bliver testet på omkring 8.000 patienter i et kæmpe studie, som kræver, at Novo Nordisk tænker langsigtet og fremadrettet.

»Det er et af de største studier med diabetespatienter i forbindelse med at få et produkt godkendt. Nu er vi nået så langt, at noget af det materiale vi afprøver, skal komme fra de faciliteter, som i fremtiden skal producere stoffet,« siger Per Valstorp og tilføjer:

»Vi kan ikke sige noget om godkendelsen endnu, det er endnu for tidligt, og studiet er først færdigt i 2016, men vi tror på projektet.«

Med en årlig investeringsramme på 3,5 milliarder kroner, er der plads til også at sætte ind på andre områder, og derfor opfører Novo Nordisk et nyt domicil i Bagsværd for godt én milliard kroner og en ny fabrik i samme prisleje.

Den nye fabrik skal producere, frysetørre og pakke såkaldte biofarmaceutiske lægemidler - blandt andet væksthormon, glukagon og blødermedicin - og bliver en del af Novo Nordisks største fabrikspark i Kalundborg. Novo Nordisk vil nemlig være klar til at møde fremtidens behov for både nye og eksisterende produkter.

Det har fået koncernen til at vokse ud af det gamle domicil, og derfor har Novo Nordisk også nu investeret i et nyt hovedkvarter. Domicilet står klar allerede i slutningen af 2013 og skal i to bygninger huse blandt andet topledelsen og 1.100 administrative medarbejdere.

»Vi er blevet store i Danmark, men vi sidder i mange bygninger. Det vil vi gerne have samlet, og vores indtjening og regnskab gør det muligt at lave de her investeringer nu,« siger Per Valstorp.

De nye investeringer kaster også en række job af sig. Ombygningen vil skabe cirka 50 job og den nye fabrik vil give mellem 120 og 150 nye job i Kalundborg.

»Ombygningen kan give omkring 40 job, og den nye fabrik giver mellem 120 og 150 job inden for ingeniører, industrioperatører, procesoperatører og ledere,« siger Per Valstorp og tilføjer:

»Der er ingen tvivl om, det også vil give nogle ringe i vandet i Kalundborg med nogle job til entreprenører og lignende. Men det har vi ingen tal på.«

Planerne om den nye fabrik har været undervejs siden juni sidste år, og pakkeafdelingen ventes at være klar i august i år, mens de resterende områder kræver en længere indkøringsperiode og ventes at kunne tages i brug i 2015.