Novo Nordisk overrasker positivt i første kvartal

Danmarks medicinalflagskib, Novo Nordisk, har i året første tre måneder overgået aktieanalikernes forventninger både hvad angår salg og indtjening.

Novo Nordisk ha netop fremlagt kvartalsregnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks salg og indtjening i første kvartal var bedre end aktieanalytikers forventninger. Medicinalflagskibets omsætning løb op i 20 milliarder kr. mod forventningen om 19,8 milliarder.

Resultatet før skat blev på 7,8 milliarder, hvor analytikerne havde ventet et overskud på 7,7 milliarder kr.

Novo Nordisk præciserer i sin kvartalsmeddelelse forventningerne til 2013 i lokal valuta, og justerer på grund af medvind på valutamarkedet forventningerne i danske kroner. Målt i lokal valuta venter Novo nu en salgsvækst på 9-11 pct. mod tidligere 8-11 pct. Fremgangen i resultatet af primær drift ventes fortsat at blive omkring 10 pct.”Vi er glade for det stærke salg i første kvartal af 2013, som er drevet af vores portefølje af moderne insuliner og Victoza. Vi har lanceret Tresiba, den nye generation af insulin med ultralang virkningsvarighed, i en række lande og glæder os over, at de første tilbagemeldinger fra patienter og læger er lovende," siger Novo Nordisks koncernchef Lars Rebien Sørensen i en kommentar til regnskabet.

Den samlede omsætning på salget af de moderne insuliner kom op på 8,991 mia. kr. Det er et fremgang på 14 pct. i forhold til samme periode året før. Den solide vækst på området var nogen lunde som ventet. Først og fremmest trukket af det nordamerikanske marked.

Et andet af nøglepunkterne i Novos regnskab er produktet Victoza, som ikke er insulin, men medicin, der bruges af personer med såkaldt »gammelmands sukkersyge«. Og på den front ser resultaterne ligeledes pæne ud.

Omsætningen kom op på 2,678 mia. kr., hvilket er en fremgang på 35 pct. Igen er den største vækst kommer på den anden side af Atlanten. I Europa var der en vækst i slaget på 26 pct. både opgjort i lokale valutaer og i kroner.

Salgsvæksten er primært drevet af Frankrig, Storbritannien, Italien og Spanien.

På forhånd lød det var analytikerne, at Victoza sandsynligvis ville have vundet markedsandele og ville være kommet til at stå stærkere i USA. På det punkt lever Novo også op til forventningerne.

Novo-analytiker hos Sydbank Søren Løntoft Hansen fremhæver dog, at der står en ny konkurrent på spring i form af Lyxumia.

»Her får vi formentlig mere at vide i andet halvår om, hvordan midlet har klaret sig. Mit indtryk er, at Victoza stadig er det stærkeste middel på markedet for GLP-1-analoger, men det er stadig en relativt ny behandlingsform, så der er plads til flere på markedet,« siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Mens analytiker hos Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen påpeger, at Novos forventinger skuffer en anelse. Novo indikerer en bundlinje for hele året på 24,5 mia. kr., hvilket er lidt under analytikernes forventninger.

Det er mest udtalt på indtjeningens side, hvor Novo regner med flere omkostninger på grund af lanceringer. Det er godt understreger Michael Friis Jørgensen, men han siger samtidig, at det virker en smule blødt, og det er regnskabets svage side, lyder det fra analytikeren.