Novo Nordisk og Novozymes går sammen om grøn energi fra DONG

En ny 20-årig aftale mellem DONG, Novo Nordisk, Novozymes og Kalundborg Forsyning skal sikre, at Asnæsværket i fremtiden udelukkende leverer grøn energi. DONG ser det som et træk mod helt at droppe kul inden 2023.

Produktionen af energi på Asnæsværket skal i fremtiden bestå af grøn energi. En aftale, som både Novo Nordisk og Novozymes har indgået med DONG. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Asnæsværket har siden 1959, da det blev bygget, leveret energi i form af afbrænding af kul. Men en ny 20-årig aftale mellem DONG, Novo Nordisk, Novozymes og Kalundborg Forsyning vil fjerne afbrændingen af kul og i stedet omstille værket til at levere grøn energi. Både Novo Nordisk og Novozymes producerer i stor stil i Kalundborg og får energi fra værket.

Aftalen glæder Thomas Dalsgaard, der er koncerndirektør i DONG Energy. Blandt andet fordi omstillingen resulterer i en årlig CO2-reduktion på op til ca. 800.000 tons på Asnæsværket.

»Med den her aftale kan vi fortsætte den rejse, vi er på, med at omstille de danske kraftværker fra kul og gas til bæredygtig biomasse. Vi har allerede omstillet fem ud af syv, og Asnæsværket bliver det sjette. Et af de perspektiver omkring Asnæsværket, der gør det ekstra interessant, er, at der kommer en stor CO2-reduktion – ikke kun på grund af den energi, som borgerne får, men også fordi, der er store industrikunder, som skifter til bæredygtig energi,« siger Thomas Dalsgaard.

Ingen af parterne ønsker at komme ind på økonomien i aftalen, men Thomas Dalsgaard fortæller:

»Flis er fritaget for afgifter, og det er kul er ikke. Jeg kan ikke komme nærmere ind på, om Novo og Novozymes får energien billigere eller dyrere, men vi har forhandlet en aftale, der sikrer, at de får eksempelvis »grøn damp« til en konkurrencedygtig pris i forhold deres alternativer. Men det er klart, at vi ikke ville lave aftalen, hvis ikke vi også havde en god forretning ud af det. Sådan hænger verden sammen.«

Aftalen indebærer en ombygning af Asnæsværket, hvor et nyt, træflisfyret anlæg bliver koblet sammen med de eksisterende anlæg og systemer. Fra 2019 forventes det, at værket leverer damp, fjernvarme og el fra bæredygtig træflis.

Grøn energi er blevet konkurrencedygtig

Hos Novo Nordisk, der fremstiller omkring halvdelen af verdens insulin i Kalundborg med energi fra Asnæsværket, glæder Henrik Wulff, koncerndirektør for global produktion, sig over, at aftalen strækker sig langt ud i fremtiden.

»For det første sikrer det forsyning af damp til vores produktion i 20 år frem på bæredygtig vis. Derudover er vi glade for, at løsningen støtter innovation og bæredygtighed inden for energiforsyning i Danmark. De to ting, mener jeg, ligger til vores DNA i Novo Nordisk. Og vi er meget stolte af at være med i den her aftale,« siger han.

Novo Nordisk bruger damp i deres produktion i Kalundborg til fremstilling af bl.a. insulin. Til spørgsmålet om, hvorvidt energileveringen er blevet billigere, siger Henrik Wulff:

»Prisen er blevet konkurrencedygtig på højde med andre energikilder, og det er positivt. Jeg vil ikke komme nærmere ind på prisen på aftalen, men når vi sammenligner med andre energiløsninger, så er vi økonomisk tilfredse. Den energi, vi får leveret, mener vi, er konkurrencedygtig med den energi, vi kan få andre steder,« siger han.

Er det et lille ja?

»Den er konkurrencedygtig i forhold til alternativerne.«

Nu mangler der kun et værk

DONG meldte tidligere i år ud, at de ved udgangen af 2022 vil stoppe afbrændingen af kul på sine værker. Når Asnæsværket opfylder det mål, mangler de kun et værk, Esbjergværket. Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i DONG Energy, fortæller, at selskabet også her arbejder på en løsning.

»Vi er i det, jeg vil kalde en tidlig analysefase med vores kunde i Esbjerg. Vi kigger på, om vi kan finde en løsning, der giver mening for begge parter. Eftersom vi er lykkedes med omstillingen på de andre værker, er det min forhåbning, at vi også i Esbjerg kan finde en løsning, der er konkurrencedygtig. Drøftelserne er endnu i en tidlig fase, og vi regner med en egentlig beslutning i begyndelsen af næste år,« siger han og fortæller, at det ikke ligger i kortene, at de hiver industrikunder ind, som det er tilfældet ved Asnæsværket.

Ombygningen af Asnæsværket begynder i løbet af sommeren 2017, og værket forventes at være klar til produktion på træflis ved udgangen af 2019.