Novo Nordisk Fonden giver milliarder til nyt diabetescenter

Novo Nordisk Fonden støtter nyt københavnsk diabetescenter med 2,8 mia. kroner. Det er den største enkeltbevilling i fondens historie.

Novo Nordisk Fonden donerer et milliardbeløb til et nyt diabetescenter i København. Fondens formand, Sten Scheibye, lægger vægt på, at diabetescenteret både skal kunne tilbyde den bedst mulige behandling til diabetikere og være en vigtig drivkraft for udvikling af nye behandlings- og forebyggelsesmetoder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Region Hovedstaden offentliggør onsdag beslutningen om at etablere et nyt stort diabetescenter i København.

Centeret, som bliver omdrejningspunkt for behandling og klinisk forskning inden for diabetes, bliver gjort til mulighed med Novo Nordisk Fondens største enkelbevilling nogensinde. Fonden vil donere et samlet beløb på 2,8 mia. kroner i en periode frem til 2029.

»Vi har lagt vægt på, at diabetescenteret både skal kunne tilbyde den bedst mulige behandling til diabetikere og samtidig være en vigtig drivkraft for udvikling af nye behandlings- og forebyggelsesmetoder samt undervisning, der vil kunne komme alle med diabetes til gavn i Danmark,« skriver formand for Novo Nordisk Fonden, Sten Scheibye, i en kommentar.

Novo Nordisk Fonden ser bevillingen som et led i en større indsats, der skal løfte behandlingen og forskningen inden for diabetes i hele Danmark. Centeret skal samarbejde med hospitaler, universiteter og andre offentlige og private aktører med målet for øje om at kunne skabe verdens førende miljø for behandling og forskning inden for området.

»Der er en unik mulighed for at etablere et diabetescenter på verdensklasseniveau i København. Samtidig får det nye center en størrelse og behandlingsfaglig kapacitet, der betyder, at man kan tilbyde alle typer af diabetikere en sammenhængende behandling på højeste niveau,« lyder det fra Sten Scheibye.

Danmarks største diabetescenter, Steno Diabetes Center, som er ejet af Novo Nordisk A/S, bliver overtaget af Region Hovedstaden som en del af planerne. Centeret kommer til at have en central rolle i opbygningen af det nye center, der kommer til at hedde Steno Diabetes Center Copenhagen.

»Muligheden for at skabe et endnu større center i verdensklasse er kun til stede, hvis Region Hovedstaden overtager ejerskabet af Steno fuldt ud og integrerer det med regionens øvrige behandlingssystem,« tilføjer Sten Scheibye.

Ejerskabet af Steno vil blive overdraget til Region Hovedstaden i 2016. Det vil ifølge Novo Nordisk Fonden ske med inddragelse af medarbejderne og med fuldt hensyn til patienternes behandlingsforløb.