Novo Nordisk fik julegave af Wall Street

Novo Nordisk-aktionærerne har kunnet glæde sig over en givtig jul på Wall Street.

Foto: FINBARR O'REILLY

Onsdag, juleaftensdag, steg aktien med 2,5 pct., efter at den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA tirsdag aften dansk tid godkendte Novo Nordisks vægttabsmiddel Saxenda, der retter sig mod stærkt overvægtige.

Novo-aktien er siden faldet marginalt, men den seneste slutkurs på 43,67 dollar, eller 266,34 kr., ligger 2,1 pct. højere end slutkursen tirsdag i København på 260,8 kr.

Godkendelsen har været ventet af aktiemarkedet, ikke mindst efter at et uafhængigt ekspertpanel den 11. september anbefalede FDA at godkende Saxenda. Det skete med et overvældende flertal på 14-1. Ved den lejlighed steg Novo-aktien med 2,7 pct. i København. Aktiemarkedet satte herefter næsen op efter en godkendelse i slutningen af oktober, hvor FDA havde sat en intern deadline for at melde tilbage, men har altså måttet vente yderligere et par måneder for at få vished for, at FDA ville følge eksperternes klare anbefaling.

Blandt analytikere ventes Saxenda at kunne nå et årligt salg på et tocifret milliardbeløb i kr. Den seneste rundspørge foretaget af SME Direkt for Ritzau Finans kort inden ekspertmødet i september viser, at analytikerne i gennemsnit venter, at salget kan nå 11,1 mia. kr. om året, når det topper. Den mest positive analytiker så et salgspotentiale på 18,3 mia. kr. i 2025, mens den mest pessimistiske kun ventede et salg på 3,8 mia. kr. - dog i 2020. I alt 12 analytikere var med i undersøgelsen.

Saxenda er godkendt som supplement til kaloriereduceret diet og øget fysisk aktivitet til kronisk vægtregulering hos svært overvægtige voksne med en såkaldt BMI, som udregnes som vægten divideret med højden i anden, over 30. Det må desuden bruges til overvægtige voksne med en BMI over 27, som har mindst en vægtrelateret komplikation, eksempelvis type 2-diabetes eller hjerte-kar-sygdomme, oplyser Novo.