Novo Nordisk fedmemiddel har fair chance for godkendelse

Novo Nordisk har en fair chance for at få godkendt Victoza til fedmebehandling. Til gengæld kan det blive svært at få det solgt, vurderer analytiker.

Novo Nordisks øverste forskningschef, Mads Krogsgaard Thomsen, er forsigtig optimist, når det handler om at få godkendt Victoza i en ny, høj dosis til fedmebehandling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks øverste forskningschef, Mads Krogsgaard Thomsen, er forsigtig optimist, når det handler om at få godkendt Victoza i en ny, høj dosis til fedmebehandling.

Og det er der god grund til, mener medicinalanalytiker hos Sydbank, Søren Løntoft Hansen.

"Der er en fair chance for, at Victoza i en høj dosis til fedmebehandling slipper igennem nåleøjet hos myndighederne i Europa og USA og bliver godkendt, selvom det ikke kan afvises, at der kan opstå ubehageligheder i forbindelse med den eksperthøring, som lægemidlet skal igennem i USA til september," siger Søren Løntoft Hansen.

Men en godkendelse er ikke nødvendigvis lig med kommerciel succes. Det viser erfaringerne fra de to nye fedmemidler, som tidligere er blevet godkendt i USA, Qsymia og Belviq.

"At få gjort Victoza som fedmemiddel til en kommerciel succes, bliver en større udfordring end at få det godkendt. Novo Nordisk får det rigtig svært på det her marked. Det er et marked, som Novo Nordisk selv skal ud og opdyrke. Derfor er jeg tilbageholdende med, at spå, at salget vil vokse ind i skyerne, selvom det godt kunne have potentiale til en blockbuster (salg på én mia. dollar om året, red.) eller mere," siger Søren Løntoft Hansen.

Han ser dog en række fordele ved at bruge Victoza i en høj dosis til at behandle fedme sammenlignet med de to andre nye produkter på markedet, ikke mindst når det gælder bivirkninger, hvor Victoza til fedmebehandling ikke har samme psykiske bivirkninger, som f.eks. Qsymia, der kan give halluciationer.

"Samtidig har Novo Nordisk fedmemiddel nogle fordele for den store andel af overvægtige, som har problemer med blodsukkeret, enten i form af prædiabetes eller type 2-diabetes," siger Søren Løntoft Hansen, der mener, at der kan ligge en kurstrigger gemt i Novo Nordisk fedmemedicin senere på året.