Novo Nordisk-ejer klar med historisk stor donation til flygtninge: Det er i Danmarks interesse

Novo Nordisk Fonden med Lars Rebien Sørensen i spidsen donerer 120 millioner kroner til Dansk Flygtningehjælp i det største privatfinansierede projekt i organisationens historie. Pengene fra den danske erhvervsfond skal bruges til at forbedre fremtidsudsigterne for unge syriske flygtninge, der er strandet i nabolandet Jordan.

Lars Rebien Sørensen, formand for Novo Nordisk Fonden, er klar med en trecifret milliondonation, som skal forbedre fremtidsudsigterne for tusindvis af syriske flygtninge i Jordan. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Med en pengedonation i den absolutte sværvægtsklasse stempler Novo Nordisk Fonden nu ind som en magtfaktor på det humanitære område i Danmark.

Med Lars Rebien Sørensen i spidsen vil landets suverænt største fond bruge omkring 165 millioner kroner på at forbedre forholdene for tusindvis af syriske flygtninge, der er strandet i Jordan.

Det er vurderingen, at Jordan har modtaget omkring 1,3 millioner flygtninge som følge af borgerkrigen i Syrien.

Derfor har Novo Nordisk Fonden indgået et partnerskab med Dansk Flygtningehjælp til 120 millioner kroner, der har til formål at skabe bedre fremtidsudsigter for tusindvis af unge flygtninge. Det er den største private donation til et enkeltstående projekt i Dansk Flygtningehjælps historie.

»Når en meget stor gruppe af syriske børn og unge på flugt ikke får en uddannelse og kommer i arbejde, risikerer man at tabe en hel generation på gulvet. Det er en menneskelig katastrofe, som vi ønsker at gøre noget ved,« siger Lars Rebien Sørensen.

Foruden aftalen med Dansk Flygtningehjælp har Novo Nordisk Fonden indgået et partnerskab med UNICEF til omkring 20 millioner kroner rettet mod, at flere syriske flygtningebørn i Jordan kommer i skole.

Derudover har den store danske erhvervsfond bevilget et beløb på 25 millioner kroner til Verdensdiabetesfonden i et projekt, der har fokus på behandling af såkaldt ikke-smitsomme sygdomme i Jordan.

Selv om de mange penge skal gøre gavn langt væk fra landets grænser, vil fondens store milliondonationer helt overordnet set også tjene Danmarks interesser, lyder det fra Lars Rebien Sørensen.

»Der er også en dansk vinkel på den her problemstilling. Hvis vi kan hjælpe med at gøre levevilkårene bedre dernede, hvor de syriske flygtninge opholder sig og måske kan komme hjem fra igen, er sandsynligheden for, at de ønsker at rejse herop mindre,« siger Lars Rebien Sørensen.

Lige i ansigtet

Hos Novo Nordisk Fonden er det et klart mål, at fondens donationer skal sættes ind i en sammenhæng, der »har en dansk interesse«.

»Det skal ikke bare være et eller andet projekt, som vi tilfældigvis falder over,« siger Lars Rebien Sørensen.

Lars Rebien Sørensen var i 16 år topchef i Novo Nordisk. I dag bestyrer han Novo Nordisk Fondens pengetank, som er landets største. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Den 65-årige fondsformand luftede allerede for et år siden sine tanker om at bruge større summer på flygtningehjælp – også inden for Europas grænser. Det budskab sendte dengang den tidligere topchef i Novo Nordisk ud i et mindre stormvejr.

»Der fik jeg riven lige i ansigtet, da jeg trådte på den. Dengang sagde jeg, at vi altså også har problemer med flygtningelejre i Grækenland. Det syntes den daværende regering og dens støtteparti ikke var passende. De følte, at det var en indblanding i dansk integrationspolitik,« siger Lars Rebien Sørensen, der uddyber:

»Jeg kan godt være konkret og sige, at den store modstand, da vi talte om det sidst, kom fra Dansk Folkeparti. Jeg tror, at modstanden fra Dansk Folkeparti vil være mindre betydende med den nuværende politiske sammensætning, men jeg tror nu ikke, at Dansk Folkeparti vil være så stor modstander af det her.«

Politiske hvepserede

Lars Rebien Sørensen regner ikke med, at millionbevillingerne til de syriske flygtninge i Jordan vil give ham en politisk rive i hovedet, da han vurderer, at der er bred politisk opbakning til at hjælpe flygtninge i nærområder. Han er dog helt på det rene med, at han stikker hånden i en politisk hvepserede, når Novo Nordisk Fonden nu sender økonomisk støtte til flygtningelejre.

»Vi må bare acceptere, at det sådan, det er. Vi har en humanitær agenda. Der er sikkert nogle, der i visse politiske sammenhænge vil mene, at det er upassende, men nu prøver vi,« siger Lars Rebien Sørensen, der samtidig erkender, at fonden er tvunget til at navigere knivskarpt i den politiske virkelighed.

»Det er da et problem, hvis vi havner i en situation, hvor vi skubber i en retning, som enten fremmer den ene eller anden side i Folketinget,« siger han.

Hos Novo Nordisk Fonden har pengeuddelingerne tidligere været koncentreret om Danmark og de skandinaviske lande, men sådan er det ikke længere.

Ifølge Lars Rebien Sørensen handler det om, at fonden skal følge med tiden og i højere grad være relevant i et omfang, der rækker langt ud over landets grænser.

»Hvis ikke vi forsøgte at leve op til nogle almennyttige formål, som ikke har nutidens interesse, så vil vi jo påkalde os en offentlig og politisk interesse, der ville gå på, at de penge, som vi har mulighed for at administrere, ikke bliver anvendt fornuftigt. Vi skal anskueliggøre, at pengene bliver brugt på noget relevant,« siger han.

Nogen skal jo gøre det

Når det handler om donationer til nødhjælp, er det Lars Rebiens opfattelse, at det er blevet sværere for de internationale nødhjælpsorganisationer at tiltrække midler fra nationalstaterne sammenlignet med tidligere. Omvendt er antallet af partnerskaber mellem nødhjælpsorganisationer og private aktører i fremmarch.

»Globaliseringen lider i øjeblikket. I 90erne og i 00erne var det globalisering og fri handel hele vejen rundt. Nu handler det mere om national politik. Det afspejler sig i, at nationalstaterne kigger mere på egne økonomiske interesser end på globale agendaer,« siger Lars Rebien Sørensen.

Når du siger, at nationalstaterne lukker sig mere om sig selv og er mindre interesserede i at donere – og I så gør det i stedet, tager I så ikke en rolle, som staten burde have haft?

»Jo, det kan du sige, men der er jo nogen, der skal gøre det,« siger Lars Rebien Sørensen.

I en skriftlig kommentar fra udviklingsminister Rasmus Prehn (S) lyder budskabet, at ministeren glæder sig over, at Novo Nordisk Fonden tager globalt medansvar og er med til at skabe en fremtid for unge flygtninge i Jordan.

»Det giver perspektiv og mening i de unges hverdag,« siger Rasmus Prehn.