Novo Nordisk dropper samarbejde med amerikansk miniput

Foto: Liselotte Sabroe

Novo Nordisks samarbejde med amerikanske Xoma er snart slut. Bagsværd-selskabet har opsagt licensaftalen med biotekselskabet, fortalte sidstnævnte i en meddelelse fredag, beretter Medwatch.

Novo købte i december 2015 rettighederne til Xomas antistof-program Xmeta til behandling af diabetes for 5 mio. dollar i første omgang med potentiale for yderligere milepælsbetalinger på op mod 290 mio. dollar samt salgsprocenter.

Men på grund af "strategiske og forretningsmæssige årsager" har Novo nu trukket sig, fortæller Xoma, der har 18 ansatte.

Sydbanks aktieanalytiker, Søren Løntoft Hansen, vurderer overfor Medwatch, at bruddet kan have rod i Novo Nordisks beslutning om at fokusere på færre projekter på udviklingsområdet. Alternativt kan det skyldes, at lignende antistof-samarbejde med andre partnere udvikler sig bedre.

Xoma-aktien steg pænt på børsen i New York, da nyheden blev annonceret, men siden er det gået kraftigt ned ad bakke. Og den dårlige nyhed fredag har de sidste to børsdage presset aktien ned med samlet 11,3 pct. til 6,86 dollar - eller mindre end en fjerdedel af, hvad kursen steg til på Novo-nyheden. Selskabet har nu en samlet markedsværdi på 52 mio. dollar.